19min.bg

Започна ваксинирането срещу новите варианти на Ковид

Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство.

В страната вече бяха доставени 84 960 дози и РНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя "Файзер". Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започва от днес в цялата страна в кабинетите на РЗИ и общопрактикуващите лекари. При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др.

От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години.

Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени:

    Лица на възраст на и над 60 години;
    Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;
    Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;
    Бременни жени;
    Медицински персонал;
    Потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Информация за пунктовете по населени места ще откриете на специализирания сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България - Плюс мен.