19min.bg

Започва битката за София

Парламентарните избори свършиха. Започват тези за нов кмет на София. Те ще бъдат много важни и не по-малко нервни от парламентарните.
Първи обявиха готовността си за сражение от Синята коалиция. Мартин Димитров даже нарече предстоящите избори за кмет на най-големия град в България “битка”. Очевидно сините очакват да се представят по-убедително от предния път, когато кандидатът им – банкерът Мартин Заимов се класира втори в надпреварата.
Големият въпрос е кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Без да е известно името му, неговите шансове естествено са най-големи, предвид мощната вълна, която доведе на власт партията на настоящия софийски кмет.
Активността на кметските избори обаче ще бъде пъти по-ниска от тази на националните. Което определено ще даде някои шансове и на конкуренцията. Още повече, изборите ще бъдат някъде около стоте дни на новия кабинет – най-вероятно ще се състоят през октомври. Според прогнозите на икономистите тогава кризата ще е треснала България сериозно, а според прогнозите на новите управляващи бюджетът ще се е издънил.
Ако БСП не започне вътрешнопартийна война, което би било пагубно за нея и би повторило мъчителните процеси в СДС след загубата от Царя, и тя има своите шансове да отлепи от дъното с издигане на силен кандидат.
В миналата кметска надпревара столетната партия направи стратегическа грешка като предпочете да издигне стария разузнавач Бриго Аспарухов вместо младия икономист Георги Кадиев. Това предопредели третото място в класацията. На парламентарния вот обаче социалистите удвоиха резултата си и изпревариха автентичната десница в два от трите многомандатни избирателни района. Което дава шанс, ако не при предсрочните, на следващите общински избори да се представи убедително.


Най-вероятният кандидат на ГЕРБ за кмет, който почти сигурно ще довърши мандатата на Бойко Борисов след предсрочните общински избори е главният архитект Петър Диков. Той обаче има доста грехове към софиянци – на първо място е безразборното застрояване, включително и на парковете, което бе критикувано и от самия Бойко Борисов. Отношението към паметниците на културата в града също е безотговорно, добавят критиците му. Поръчките, завалели към фирми с участието на брат му през последните години, също са минус. Положителните му качества са неговата диалогичност и голямата разлика в класите с повечето му колеги от администрацията – Диков е ерудит и признат професионалист.
По-печеливша кандидатура би била Йорданка Фандъкова. Образователният зам. на Бойко е най-работещата фигура в неговата администрация. Може би точно затова обаче тя ще бъде изтеглена като вицепремиер и министър на образованието в неговия кабинет.
Сините ще направят силен ход, ако издигнат Мартин Димитров или някой друг от младите лидери в коалицията. Тяхната битка обаче ще бъде трудна и с вътрешната опозиция в СДС – София, където има много настроения срещу партньорите. Все пак шансовете да победят в битката за София не са никак за подценяване.