19min.bg

Започва премахването на отпадъци от склада под АМ Струма

Фармацевтичната компания „Балканфарма - Дупница” започва премахване на отпадъците от склада, който горя под магистрала „Струма ” и увреди пътната инфраструктура. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


От там допълниха, че министър Емил Димитров е провел срещи и преговори с ръководството на компанията, която е генератор на част от отпадъците. Те бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци е било отнето от РИОСВ - София на 21 август.



 „Заедно с всички български държавни институции, отговорни за тази дейност, започваме проактивно отстраняването на отпадъци под магистрала „Струма“. Компанията е най-големият работодател в Дупница и региона и за нас осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност“, заяви генералният мениджър на завода в Дупница Гади Мукомолов.


От фармацевтичната компания са уверили, че разчистването ще започне през първата седмица на септември. Планираният срок за приключването на дейностите е до 3 месеца, като той може да се промени в зависимост от условията на работа. Отпадъците ще се транспортират до площадка в Нови Искър, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за обезвреждане или рециклиране от лицензирани фирми


Останалата част от отпадъците под АМ „Струма“ се разчистват от Община Дупница,  в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Почистени и предадени до момента са общо 102.12 тона пластмасови отпадъци. Работата, организирана от общината по извозване на отпадъците, продължава до цялостното почистване на имота под моста под стриктния контрол на МОСВ.