19min.bg

Започват доставки на хлорохин в цялата страна

Фирмата "Бул Био" има възможност за дистрибуция и лекарството хлорохин и още днес то ще бъде разнесено из цялата страна". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести. В четвъртък на посещение там бяха премиерът Бойко Борисов, началникът на Националния оперативен щан ген.-майор Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, предаде Нова тв.


Запасите от хлорохин в момента са достатъчни за лечението на 2 500 пациенти. "Така ще се повиши самочувствието на лекарите, че могат допълнително да помогнат на хората", каза още проф. Кантарджиев.


За София доставките на хлорохин започват още днес. Борисов подчерта, че още днес трябва да се транспортират в цялата страна.



От своя страна Мутафчийски каза, че успехът е безспорен. „Поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.


Ген. Мутафчийски припомни, че още в първите дни на епидемията дружеството на инфекционистите е разработило протоколи и там е даден точен опис за използване на лекарството - колко от този препарат се третира, как да се манипулират хората. "Съвсем ясно е разписано как да се използва медикаментът. Има опис и може да се смята, че използването му е безопасно", посочи началникът на ВМА.