19min.bg

Започват напролет завода за боклука

На финала сме на изграждането на софийския завод за отпадъци. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на инспекция на работата по инсталацията за биологично третиране на площадка Хан Богров вчера. Тя увери, че нещата се движат по график и се очаква напролет да започне и самото строителство.


"Тук сме, за да проверим финала на първия етап на инсталацията. Строителните дейности са приключили, оборудването е доставено и монтирано”, обясни кметът Фандъкова. "В момента текат студени проби на някои от съоръженията. До Коледа очакваме да бъде подписан и Акт 16 и от 2 януари да започне реалната работа. Реално имаме едно европейско действащо депо с пречиствателна станция и от 2 януари две инсталации за преработка на отпадъци”, каза Йорданка Фандъкова.


Припомняме, че в четвъртък Върховният административен съд потвърди заповедта за избор на изпълнител на втория етап на инсталацията за преработка на отпадъци в София.


Кметът Фандъкова очаква до края на месец ноември да има сключен договор и от месец декември да започне проектирането. Срокът за проектиране и изграждане е 19 месеца от датата на подписване на договора.