19min.bg

Започват работа зелени коридори в 8 общински ДКЦ-та

"От понеделник, 17 май, започват работа „зелени“ коридори в 8 общински ДКЦ-та. Целта е столичани да имат по-лесен и удобен достъп до ваксина срещу COVID-19.
 По мое предложение тези 8 общински лечебни заведения ще се включат и в организацията за разпределяне на ваксини към личните лекари.
Следващата седмица трябва да заработи електронната система на Столичната РЗИ, през която личните лекари ще заявяват ваксини и ще получават информация.
За да подпомогнем този процес съвместно със СРЗИ създаваме възможност личните лекари да получават заявените ваксини от пунктове в 8-те общински ДКЦ. Това ще намали струпванията и напрежението, което имаше при раздаване единствено от СРЗИ. В София работят около 800 общопрактикуващи лекари, като кабинетите на 20% от тях са в тези ДКЦ-а.  
 За ваксинирането в „зелените“ коридори на осемте ДКЦ-а сме разкрили специални телефони, на които предварително да се запише всеки, който желае ваксина. Телефоните и работното време можете да намерите тук!
 Осемте „зелени“ коридора са в 8. ДКЦ, 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДКЦ, 17. ДКЦ, 18. ДКЦ, 20. ДКЦ и 24. ДКЦ.
Целта и на двете ни инициативи е да ускорим процеса на ваксинация и така да ускорим връщането към нормалния начин на живот", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.