19min.bg

Запорираха 400 тона гориво на фирми, укривали ДДС

Спецакция на НАП, МВР и Агенция „Митници" предотврати щети за бюджета за над 1 млн. лева от невнасяне на ДДС в хазната.


Акцията започнала на 10 февруари, като в хода й били проверени 5 данъчни склада на територията на София, Перник и Пловдив. Установено било, че в четири от данъчните складове са налични количества гориво на четири фирми, които участват в схеми за данъчни измами. За обезпечаване на вземането на хазната са запорирани около 400 тона гориво - бензин, газьол, биоетанол и газ пропан-бутан.


По време на акцията е станало ясно, че всички четири дружества имат фиктивни собственици от рискови социални групи, които не подозират, че притежават бизнес с обороти за милиони левове.


Съвместната акция на трите институции е вследствие на анализ на органите по приходите, разкрил порочната схема за невнасяне на ДДС. Фирмите декларирали вътреобщностно придобиване (внос) на гориво от страни от ЕС, плащали дължимия акциз, за да освободят движението на стоката от данъчния склад на територията на страната, но в крайна сметка така и не заплащали ДДС след реализирането на продукцията.


И на четирите фирми са назначени данъчни ревизии, като резултатите от тях ще станат известни до няколко месеца. Бъдещите вземания на хазната вече са обезпечени със запорираното гориво.