19min.bg

Запорираха имуществото на "цитрусовия бос"

Запорираха имуществото на Сотир Янков от Пловдив, известен като "цитрусовия бос", предаде bTV. Той беше арестуван преди десетина дни заедно със съпругата, дъщеря си и още няколко души, заради ДДС измама за 5 милиона лева.По настояване на окръжната прокуратура в Пловдив, съдът е издал обезпечителни заповеди, с които се налага запор на дялове от фирми на Янков и семейството му. Обвинителите обясниха, че това се прави заради повдигнатото обвинение, което, освен затвор, предвижда и конфискация на имуществото.

В момента в ареста освен Янков са и Атанас Бонев - племенник на футболната легенда Христо Бонев, и Николай Дойчев. Елена Янкова и дъщеря й Мария са на свобода срещу гаранция от общо 15 000 лв.


Янков и жена му са собственици на фирма "Сотир Плод" ООД, която е един от големите вносители на цитрусови, екзотични плодове и зеленчуци. 


Според обвинението за източването на ДДС са били създадени 7 фирми-бушони. Чрез тях били извършени множество финансови операции - създадени фиктивни стокови потоци и използване на фалшиви първични счетоводни документи. 


По този начин приспаднатият данъчен кредит бил вкарван в оборота на семейните фирми. Така от началото на 2009 г. до лятото на 2012 г. е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на 5 140 000 лева.