19min.bg

Заради Марковска: Парламентът избира нов конституционен съдия

Комисията по правни въпроси в парламента предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.Това съобщи днес на извънредно заседание председателят на комисията Искра Фидосова, цитирана от Офнюз.  


От снощи започнахме консултации с представители на всички парламентарни групи, след като вчера Венета Марковска не положи клетва, заяви Фидосова. Марковска не положи клетва, защото президентът Росен Плевнелиев демонстративно напусна церемонията, за да попречи на клетвата и встъпването в длъжност на Марковска.


“На консултациите не присъстваха представителите на ПГ на Коалиция за България, но сме съгласували позициите и становищата с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова. Не присъстваше и Екатерина Михайлова от ПГ на Синята коалиция”, заяви още Фидосова, цитирана от “Фокус”.


По-рано през деня депутати от Синята коалиция поискаха парламентът да отмени решението си за избор на Венета Марковска. Депутатите се позоваха на тълкувателно решение на Конституционния съд, за това, че Народното събрание може да вземе решение, с което да отмени свое предишно решение.