19min.media

Засегнатият от криза Boeing ще уволни 17 000 служители

Американският производител Boeing обяви плановете си да съкрати около 10 % от работната си сила през следващите месеци, тъй като загубите на авиокосмическия гигант продължават да нарастват, а стачка намалява производството на най-продаваните му самолети.

Съкращенията ще обхванат изпълнителни и мениджърски кадри в допълнение към обикновените служители, според бележка, споделена от новия президент и главен изпълнителен директор на компанията Кели Ортбърг в петък. В корпорацията работят близо 170 000 души по целия свят.

„Бизнесът ни е в трудно положение и е трудно да се преувеличат предизвикателствата, пред които сме изправени заедно“, заяви Ортбърг, който стана главен изпълнителен директор на изпитващия затруднения производител на самолети преди два месеца. Месец след като той пое ръководството, 33 000 почасови работници започнаха стачка.

„Пренастройваме нивата на работната сила, за да ги приведем в съответствие с финансовата ни реалност и с по-фокусиран набор от приоритети“, добави той.


„Трудното“ решение е насочено към завършване на структурните промени, които ще гарантират способността на компанията да остане конкурентоспособна и да изпълнява поръчките на клиентите в дългосрочен план, подчерта главният изпълнителен директор.

Ортберг добави, че Boeing също така забавя програмата си за разработване на самолета 777X до 2026 г. и спира производството на търговските си товарни самолети 767 през 2027 г., след като изпълни останалите поръчки.


По-рано тази седмица Boeing съобщи, че е подал обвинение за нелоялна трудова практика в Националния съвет по трудови отношения срещу профсъюза, който представлява стачкуващите работници от фабриката на Западното крайбрежие. Компанията подчерта, че Международната асоциация на машиностроителите и авиокосмическите работници не е успяла да преговаря добросъвестно по време на четириседмичното спиране на работата, като добави, че „е разпространявала дезинформация сред своите членове относно състоянието на преговорите“.

По-рано компанията оттегли предложението за договор, което беше направила на стачкуващите машинисти, като заяви, че по-нататъшните преговори „нямат смисъл на този етап“. По-рано профсъюзът заяви, че Boeing е отказал да подобри заплатите, пенсионните планове и отпуските или болничните.

В предварителния доклад за финансовите резултати, публикуван в петък, корпорацията заяви, че очаква през третото тримесечие да има оперативен паричен отлив от 1,3 млрд. долара и че ще отчете загуба от 9,97 долара на акция.
 


Пламен Валентинов


Снимка: Stephen Brashear | AP