19min.bg

Защо яденето на яйца за закуска наистина е най-добрият начин да започнете деня

Яденето на яйца за закуска не е новаторска идея. Яйцата не само са богати на протеини и нискокалорични, но и са лесни за приготвяне, широко достъпни и изключително засищащи. Но по някаква причина включването на яйцата в обичайното ми сутрешно хранене не беше толкова очевидно; най-вече защото времето не винаги (добре де, никога) е на моя страна.


Но след като напоследък се насладих на няколко вкусни ястия с яйца по време на неангажираща уикенд закуска (добре де, късен брънч) - и след това се чувствах далеч по-малко гладна през целия ден, осъзнах, че може би трябва да положа по-големи усилия да ги включа и в делничната диета.


Ползите от консумацията на яйца за закуска

Макар че не винаги е лесно да приготвите омлет, когато бързате за офиса в 8 ч. сутринта, ползите от сутрешната консумация на яйца наистина продължават и следобед. Когато приготвям закуска с яйца, веднага забелязвам ползите - и не говоря само за усещането за ситост в момента, но и за трайното усещане за ситост през цялата сутрин. С други думи, когато ям яйца за закуска, не ми се налага да ям нездравословни закуски - или изобщо да ям такива!- между храненията.


Освен това изпитвам умствена яснота и енергия, които ми помагат в натоварените дни. Това са усещания, които експертите потвърждават. Както посочва диетологът Летисия Карера, "яйцата намаляват умората и подобряват физическата и умствената продуктивност". Диетологът Паула Мартин Кларес е съгласна с това. "Те ни поддържат здрави във всяка възраст, активни и енергични през целия ден. Освен това подобряват паметта и ни помагат да се грижим за зрението си", пише тя в книгата си "Здравето на кожата ви е в това, което ядете".


 Вярно ли е, че яйчният жълтък не е полезен за вас?

Въпреки че някои експерти съветват да приготвяте киш само с белтъци, в действителност хранителните ползи от яйцето са по-големи, ако го изядете цялото. Например в яйчния жълтък има белтъчини, холин (който е тясно свързан с емоционалното благополучие), желязо и цинк. А белтъкът, според Мартин Кларес, осигурява между 10 и 20 % от препоръчителното дневно количество витамини А, D, Е и К. Освен това в тях има фосфор, витамин В12 и подпомагат здравето на мускулите и имунната система. Сумата наистина е по-голяма от частите.



Полезна ли е консумацията на яйца за косата и кожата?


В списъка с ползите, които тази храна има, по-малко се говори за наличието на биотин. Според Стивън Уолкър, специалист в болница "Капилар", яйцата помагат за по-копринена коса благодарение на високото си съдържание на биотин, разпознаваем също като витамин В7 или В8, който е от съществено значение за различни метаболитни процеси, тясно свързани със здравето на косата. Биотинът подобрява структурата на косата и насърчава здравословния ѝ растеж.



Трябва само да ги сготвите - което е ясно, защото кой иска да яде сурови яйца? Но леденият фактор на суровите яйца не е единствената причина да извадите тигана: "Трябва да се има предвид, че яйцето трябва да се сготви, тъй като суровите яйца съдържат авидин, който възпрепятства усвояването на биотина в червата", обяснява Уокър.


По-добре ли е да се консумират органични яйца?

Яйцата могат да се консумират почти навсякъде по света, но когато става въпрос за включването им в списъка за пазаруване, Карера съветва да купувате органични. Също така е важно, посочва тя, да погледнете етикета, за да сте сигурни, че яйцата ви идват от здрави, свободно отглеждани кокошки. В Испания например "повече от 40 милиона пилета никога не виждат слънчева светлина и живеят в пренаселени условия, подложени на всякакви заболявания и болести". Животът на средностатистическото пиле е доста лош и в САЩ. Така че да, купуването на яйца от свободни кокошки, отглеждани в клетки и органични яйца определено е добра идея.


 Кой е най-здравословният начин за консумация на яйца за закуска?

Общата препоръка е да се избягват пържените яйца, тъй като те са по-калорични, а да се предпочитат варени, поширани или бъркани. Омлетите също са подходящи - стига да не са пълни със сирене и излишно масло. Ето и няколко експертни предложения за най-балансираните и здравословни начини да включите яйцата в закуската си днес.


 Източник: vogue