19min.bg

Защо не спазват нац. план срещу грипни епидемии от 2006 г: д-р Ст. Кацаров

Шефът на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш заместник – министър в ресора по времето на Иван Костов алармира, че по неясни причини правителството и неговите щабове не следват наличния и много ясен Национален план за противодействие срещу грипни ваксини.


Доктор Стойчо Кацаров обясни в предаването Честно казано на Люба Кулезич, че той е приет през 2006 г. и никой не го е отменял. „Планът е чудесен и е напълно приложим“, гласи оценката на доказания експерт по управление на сектора на здравеопазването и по диплома, и по кариера.


В него щателно са описани всички необходими стъпки и действия, които се прилагат в определен и добре обмислен ред и водят до необходимите резултати, обясни лекарят, който освен медицинско, притежава като второ и висше юридическо образование.


Доктор Кацаров, който е бил също областен управител и депутат по време на кариерата си, е учуден и притеснен от неспазването на елементарните правила за управление на държавата в подобна ситуация в толкова важен и чувствителен сектор като здравеопазването.


Припомняме, че седмица преди официалното съобщение за първите болни с коронавирус на 8 март, той оповести, че има трима заразени с него. Това се потвърди и официално, когато двама от тях вече бяха се излекували, тъй като го минаха изключително леко. Предвид инкубационния период, който трае до 20 дни, може с голяма доза увереност да се предположи, че те са хванали коронавируса най-късно в средата на февруари и броят на реално засегнатите е много по-голям от оповестения. За подобна логика можете да прочетете и мнението на италианския професор Фабрицио Преляско от университета в Милано ТУК!



Снимка: БГНЕС