19min.bg

Защо от 4 дни не казват брой тестове у нас?

От 4 дни не се съобщава броят PCR тестове за коронавирус, които се правят у нас, а на въпроса защо, простият отговор е, че не неспазването на мерките, а увеличеното количество проби води до по 40 новозаразени, които установяваме. Което, естествено, е нищожно количество и никакъв ад по Великден, обещан не по християнски от премиера няма да имаме, даже смъртността пада. Но пък болниците се напълниха с възрастни хора, които от уплаха получиха удари. Една възрастна дама дори се самоуби от ударно набивания в населението страх от вируса. Преди дни здравният министър Ананиев обяви масово тестване на населението. А след това разсмя публиката като цитира числото 20 000 тампона. Ако щабът и правителството искат да имат реална картина на заразяване и вземат челния италиански опит, съотносимо към разликата в населението, 65 000 дневни теста на Ботуша означават над 8000 да се правят в нашата страна. Всеки ден. Още повече проби се правят в Германия, където - логично - и процентът на смъртните случаи е един от най-ниските в Европа и цял свят. Тези неща се говорят повече от 40 дни от истинските експерти по вирусите, но все още де факто щабът и правителството не правят нищо. Но пък, като не съобщават каква е причината за повишеното, макар и с малко, количество заразени първо "сбъдват" прогнозата си за пик по Великден и второ ни се карат за това и онова. Генерал Мутафчийски от седмици ни се заканва, че "ще помним дълго тоя Великден", даже на една от пресконференциите на практика забрани да го празнуваме, макар в петък вечер при издаването на импровизирана устна заповед за блокирането на София накрая ни пожела да ни е весело.


Могат да бъдат зададени и още съществени въпроси: защо, след като първите починали С коронавирус у нас се оказаха представители на махалите, завърнали се от чужбина, както разкри лично вицепремиерът Каракачанов, трябваше да изминат почти 40 дни, за да бъдат започнати тестове на другите прибрали се спешно в родината техни събратя? Още повече, 3/4 от придошлите не бяха проверявани на пристигане, понеже нямаше проби на автогарите, за разлика от летищата, където все пак имаше осигурен контрол. 19 минути многократно задава някои въпроси. А, когато съвсем скоро всичко това приключи - според Урсула фон дер Лайен пикът беше минат още в средата на тази седмица в целия Европейски съюз - питанията ще станат още повече и още по-настоятелни. 


графика: Тихомир Безлов, благодарности за благородната му мисия всекидневно да поддържа базата данни и то не само за нашата страна