19min.bg

Защо петък 13-и носи нещастие?

Що се отнася до лошия късмет, малко са суеверията, които са толкова разпространени в западната култура, колкото това за петък 13-и. Подобно на пресичането на пътя с черна котка и счупването на огледало, представата за ден, който може да донесе нещастие, е дълбоко вкоренена - дори ако вярващите не могат да обяснят защо.

Дори има име, което описва ирационалния страх от тази дата: параскевидекатриафобия - специализирана форма на трискайдекафобия, страх от числото 13.

Въпреки че петък 13-и може да ви се струва рядко явление, нашият Григориански календар означава, че вероятността 13-ият ден от месеца да се падне в петък е малко по-голяма, отколкото всеки друг ден от седмицата. Това обаче не е универсално суеверие: В Гърция и испаноговорящите страни вторник 13-и се смята за ден на лошия късмет, докато в Италия петък 17-и се посреща със страх.

Този месец обаче в календара има само един: Петък, 13 септември.


Изграждане на суеверие 


Подобно на много суеверия, които са се развивали с течение на времето и в различни култури, е трудно да се определи точният произход на петък 13-и. Това, което знаем, е, че както петък, така и числото 13 са били смятани за нещастни в някои култури в историята.

В книгата си „Необикновеният произход на всекидневните неща“ Чарлз Панати проследява концепцията за прокълнатия петък до скандинавската митология, когато Локи, богът на пакостите, разбива вратата на банкет във Валхала, с което броят на присъстващите богове става 13. Измамен от Локи, слепият бог Ходр бил подмамен да застреля брат си Балдер, бога на светлината, радостта и добротата, със стрела с връх от имел, убивайки го на място. 


 От Скандинавия, обяснява Панати, суеверието се разпространява на юг в цяла Европа, като в началото на християнската ера се утвърждава по Средиземноморието. Именно тук тревожната сила на цифрите се затвърждава чрез историята за Тайната вечеря, на която Исус Христос и учениците му присъстват на Велики четвъртък. Тринадесетият и най-прочут гост, Юда Искариотски, е ученикът, който предава Исус и води до разпъването му на кръста на Разпети петък. 


  В библейската традиция концепцията за нещастните петъци се простира дори по-назад от разпятието: Петък е денят, в който Адам и Ева изяли забранения плод от Дървото на познанието; денят, в който Каин убил брат си Авел; денят, в който бил сринат Соломоновият храм; и денят, в който Ноевият ковчег отплавал по време на Големия потоп.

Едва през XIX в. обаче петък 13-и става синоним на нещастие: Както обяснява Стив Руд в „The Penguin Guide to the Superstitions of Britain and Ireland“, комбинацията от петък и числото 13 е викторианско изобретение. През 1907 г. публикуването на популярния роман на Томас У. Лоусън „Петък, тринадесети“ завладява въображението с разказа си за безскрупулен брокер, който се възползва от суеверията около датата, за да срине умишлено фондовата борса.


През 80-те години на миналия век убиецът с хокейна маска на име Джейсън Воорхийс от франчайза „Петък 13-ти“ си осигурява известност. След това се появява романът на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ от 2003 г., който спомага за популяризирането на невярното твърдение, че суеверието е възникнало при арестуването на стотици членове на Ордена на тамплиерите в петък, 13 октомври 1307 г.
Алтернативна история

Като се има предвид масата от предания, свързани със съдбата, може да ви бъде простено, ако си помислите, че петък 13-и е наистина зловещ. Ако се заровим по-дълбоко обаче, ще открием доказателства, че както петъкът, така и числото 13 отдавна се смятат за предвестник на късмет. В езическите времена например се е смятало, че петъкът е свързан с божествената женственост. Първата улика всъщност може да се открие в името на делничния ден петък, което произлиза от староанглийски и означава „ден на Фриг“. Както кралица на Асгард, така и могъща богиня на небето в скандинавската митология, Фриг (известна още като Фрига) се свързва с любовта, брака и майчинството. 


 Фриг защитава домовете и семействата, поддържа социалния ред и може да плете съдбата, както плете облаците. Тя също така владеела изкуството да пророкува и можела да дарява или отнема плодородие. От друга страна, Фрейя, богинята на любовта, плодородието и войната, с която Фриг често е била смесвана, е била надарена със силата да прави магии, да предсказва бъдещето и да определя кой ще загине в битките, като се е смятало, че язди колесница, теглена от две черни котки. Тези богини са били почитани широко в цяла Европа и поради тези асоциации петък е смятан за щастлив ден за сключване на брак от скандинавците и тевтонците. 


 Междувременно числото 13 отдавна се смята за знаково в предхристиянските култури и културите, почитащи богините, тъй като е свързано с броя на лунните и менструалните цикли, които се случват през една календарна година. Плодородието е било ценено в езическите времена, а произведенията на изкуството често са били свързани с менструацията, плодородието и фазите на луната.

Да вземем например Венера от Лаусел - варовикова резба на около 25 000 години, изобразяваща сладострастна женска фигура, която с едната си ръка притиска бременния си корем, а в другата държи рог с форма на полумесец и 13 зъба. Много учени смятат, че фигурата може да е представлявала богиня на плодородието по време на ритуал или церемония, а 13-те линии обикновено се тълкуват като препратка към лунния или менструалния цикъл, които символизират женската сила. 


  Пренаписване на репутация

Когато през Средновековието християнството набира скорост, езичеството се противопоставя на новата патриархална вяра. Нейните лидери не само възразяват срещу почитането на множество богове и богини, но и празнуването на петък, числото 13 и богините, които призовават любовта, секса, плодородието, магията и удоволствието, се смятат за нечестиви. 


 Тези божества обаче били толкова почитани, че принуждаването на хората да се откажат от тях се оказало истинско предизвикателство. Но християнските власти продължават кампанията си, като обявяват както божествата, така и жените, които ги почитат, за вещици.

„Когато скандинавските и германските племена приели християнството, Фрига била прогонена от срам на планински връх и обявена за вещица“, пише Панати. „Вярвало се, че всеки петък злобната богиня свиквала среща с единадесет други вещици плюс дявола - общо тринадесет души - и кроила лоши планове за предстоящата седмица.“ 


  В наши дни, разбира се, петък 13-и все още преследва западното въображение. Но след като разговорите за ролята, която мизогинията е изиграла в заглушаването на силните жени в историята, вече са в центъра на вниманието, може би скоро разказът за тази нещастна дата и свързаните с нея женски божества ще бъде пренаписан.

Може би вълната вече е започнала да се обръща: Тейлър Суифт, която смята 13 за своето щастливо число и в началото на кариерата си често изпълняваше концерти с това число, изписано на ръката ѝ.

„Родена съм на 13-то число. Навърших 13 години в петък 13-и. Първият ми албум стана златен за 13 седмици. Първата ми песен № 1 имаше 13-секундно интро“, казва тя пред MTV през 2009 г. „Всеки път, когато съм печелила награда, съм седяла или на 13-о място, или на 13-ия ред, или на 13-ия раздел, или на ред М, който е 13-а буква. В общи линии, когато в живота ми се появи 13, това е нещо хубаво.“

С повече подобни одобрения късметът, а не страхът, може да се превърне в наследство на петък 13-и. 


Източник: CNN