19min.bg

Защо жените изневеряват: Проучване

Макар че мъжете са склонни да изневеряват повече, жените също имат своя дял в изневярата и ново проучване твърди, че знае защо.

Изследователите са установили, че жените изневеряват, защото искат „добри гени“ за потомството си, което е известно като „теория за двойното чифтосване“.

Жените са склонни да търсят по-привлекателни партньори за изневяра заради генетичния им материал, но остават с дългогодишен партньор, който би бил по-добър родител. 


Въпреки това някои участници съобщават, че са се отклонили от пътя поради скука или липса на инвестиция от страна на настоящия им партньор, като казват, че просто са искали да си вземат тортата и да я изядат. 


Проучването е проведено от австралийски и британски изследователи, които са анкетирали 254 хетеросексуални лица, от които 116 жени, и са ги помолили да измерят физическото, личното и родителското си привличане към двамата партньори.


Участниците бяха помолени да оценят физическото привличане, като посочат: „Изглеждаше много секси“, „Не ми харесваше как изглеждаше“ или „Беше малко грозен“, както и други.

Въпросите за родителското им привличане към партньора в афера включваха: „Мислех, че той има добри бащински качества“, „Мислех, че може да се разчита на него в грижите за детето“ и „Вярвах, че мъжете като него са лоши бащи“.

Проучването, публикувано в списание „Еволюция и човешко поведение“, показва, че жените оценяват физическото привличане на партньора си в изневяра с 1,93 точки по-високо от това на основния им партньор, докато родителското привличане е с 3,33 точки по-ниско.

Техните констатации потвърждават така наречената теория за двойното чифтосване - когато жените изневеряват, за да получат „добри гени“ за потомството си, докато разчитат на основните си партньори да бъдат добри съжители.

Въпреки това изследователите съобщават, че не са открили доказателства, че участничките са предпочитали партньора си в изневяра пред дългогодишната си половинка. 


Изневярата е тактика, която служи на различни еволюционно съгласувани стратегии, включително получаване на допълнителни ресурси, преминаване към нов първичен партньор и, особено в нашето проучване, придобиване на генетични ползи за потомството“, казва пред Psypost Макен Мърфи, докторант в Университета в Мелбърн.

Въпреки това, макар че хората са еволюирали, за да мамят, това не означава, че трябва да го правят, и повечето хора не го правят.

Според изследователи от Харвардския университет тези открития отразяват предишни проучвания, които също така показват, че това дали партньорът ви изневерява може да се дължи на това колко добре изглежда, предаде DailyMail.


В новото проучване изследователите изказват предположение, че изневярата може да се дължи на теорията за смяна на партньора - когато жената има афера, докато търси да замени настоящия си партньор с по-добър.

Въпреки че някои жени са посочили това като причина за изневяра на своя приятел или съпруг, според резултатите това не е основната причина.

Изследователите съобщават, че някои жени са заявили, че изневеряват, защото им е „скучно“, което предполага стремеж към нови сексуални или романтични партньори и преживявания, а други са заявили, че искат да отмъстят в отговор на изневярата на партньора си, за да запазят чувството за справедливост и баланс във връзката.

Значителен брой жени споменават, че са неудовлетворени от връзката си, включително изпитват чувство на пренебрежение.