19min.bg

Заставам зад решението си: Хинков

“Заставам зад моето решение", заяви на брифинг здравният министър Христо Хинков в коментар за решението си за освобождаването на шефа на Пирогов д-р Валентин Димитров. Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия.


"Финансовата загуба на Пирогов е 31 480 000 лв. Това е 7 млн. повече в сравнение с м.г. Нося отговорност за всички дружества в моето ведомство. Когато получа доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови загуби в Пирогов конкретно, аз като министър съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост”, каза Хинков.


"Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в ТР по вписване едва на 4 декември.


Процедурата по освобождаване на шефа на Пирогов изтича едва тогава, когато в ТР е вписан новия изпълнителен директор. Законодателят е предвидил да няма вакуум", посочи министърът.