19min.bg

Застреляха заподозрян за тероризъм в Мелбърн

Австралийската полиция застреля тийнейджър, който намушкал двама полицаи за борба с тероризма в Мелбърн, съобщава „Ройтерс". Той бил забелязан да носи флаг на „Ислямска държава" в местен търговски център и в продължение на месеци представлявал интерес на полицията.


Местните медии съобщават, че застреляният младеж е с афганистански произход и че преди да бъде застрелян отправял заплахи към премиера Тони Абът и правителството. Той е бил заподозрян за тероризъм и е представлявал интерес за разузнавателните служби.


Австралия, която е верен съюзник на САЩ в тяхната борба срещу „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, е с повишена готовност за атаки от местни бунтовници, както и такива, които са се завърнали от боевете в Близкия изток.


Мерките за сигурност на обществени места са затегнати, включително и около сградата на парламента в Канбера, където полицията е въоръжена с автомати. Същото се отнася и за големи спортни събития.


18-годишният младеж, чиито паспорт е изтекъл миналата седмица, е бил привикан в полицейски участък в южната част на щата Виктория във вторник през нощта, защото поведението му предизвиквало безпокойство, съобщават от полицията.


Срещата била планирана, но когато двама полицаи се доближили до младежа, той ги намушкал с нож. Единият дори много сериозно. Те са настанени в болница в стабилно състояние.