19min.bg

Затварят последната въглищна електроцентрала във Великобритания

Единствената останала въглищна електроцентрала във Великобритания в Ратклиф-он-Соар в Нотингамшир ще генерира електричество за последен път днес, след като захранваше Обединеното кралство с електричество в продължение на 57 години.Електроцентралата ще приключи живота си в съответствие с водещата политика на правителството за постепенно спиране на въглищната енергия, за която за първи път беше обявена преди почти десетилетие.

Затварянето бележи края на 142-годишната история на Великобритания за използване на въглищна енергия, която започва, когато първата в света въглищна електроцентрала, електроцентралата Holborn Viaduct, започва да произвежда електричество през 1882 г.

Затварянето беше приветствано от зелените активисти като голямо постижение за правителството в намаляването на въглеродните емисии на Обединеното кралство, осигуряването на международно лидерство в областта на опазването на климата и осигуряването на "справедлив преход" за персонала във въгледобивната индустрия на Великобритания.

Майкъл Шанкс, министър на енергетиката, заяви: "Днешното затваряне на Ратклиф бележи края на една ера и работниците във въглищните централи с право могат да се гордеят с работата си, която захранва с енергия страната ни повече от 140 години. Дължим на поколения от тях благодарност като страна".

Обединеното кралство стана първата страна, която определи крайна дата за въглищната енергия от 2025 г., след като въведе все по-строги екологични разпоредби за намаляване на работното време на своите въглищни централи.

Останалите 170 служители на Ратклиф ще бъдат поканени да се съберат в столовата в понеделник, където предаване на живо от контролната зала на електроцентралата ще покаже момента, в който нейните генератори са изключени за последен път.

Питър О'Грейди, мениджър на завода в Ратклиф, каза: "Цялата тази година беше поредица от трогателни моменти. Сигурен съм, че ще има няколко сълзи, когато всичко спре и хората си тръгнат".

Въглищната енергия съставляваше 80% от електроенергията на Обединеното кралство в началото на 80-те години на миналия век и 40% през 2012 г., преди да изчезне през последното десетилетие поради скъпите въглеродни емисии и нарастването на по-евтините възобновяеми енергийни източници.