19min.bg

Заводът за боклук с 1.2 млн. лв. издръжка

Издръжката на Столичното предприятие за третиране на отпадъци ще излезе на софиянци 1.2 млн. лв. за тази година. Това показват разчетите, направени от зам.-кметовете на екологията Мария Бояджийска и на финансите Дончо Барбалов. Предложението им за създаване на общинското предприятие и издръжката му трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет.


В дружеството ще работят 173-ма души.Назначаването им ще става на етапи според пускането на съоръженията, обясни Мария Бояджийска.


Директорът на предприятието няма да се избира с конкурс, а ще бъде назначен от столичния кмет Йорданка Фандъкова.


Към момента единствените сигурни служители в предприятието са деветимата, които работят в звеното за управление и надзор по изграждането на интегрираната система за преработка на отпадъците, посочи Бояджийска. Заводът ще си има и пиар специалист, който ще поддържа връзките с медиите.


Столичното предприятие за боклука ще отговаря за депото в местността Садината, което вече е построено и дори се пълни с отпадъци, за да се тества. До него трябва да бъде построен заводът, който трябва да е готов най-късно в края на 2014 г., но все още няма избран строител. Плановете са заводът да преработва 410 000. тона отпадъци.


Общинското предприятие ще работи без печалба и ще върши дейност в обществен интерес, коментира Бояджийска. То няма да събира такси и да има други приходи. Ще се издържа от средствата, които му отпуска общината, като те ще се отчисляват от такса смет.