19min.bg

Зелените няма да участват на предстоящите парламентарни избори

Националният съвет на Политическа партия „Зелено движение“ взе решение партията да не участва на изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г.


На 5 август партията призова всички партии от демократичното политическо пространство към създаване на широко обединение около следните цели:
-    Гарантиране върховенството на закона и отстояване на основните принципи на демократичната държава въпреки разрастващите се популистки заплахи в крайно левия и десния политически спектър;
-    Увеличаване на гражданските права и свободи и възможностите за гражданско участие;
-    Премахване на ненужни регулатори и регулации, прозрачен публичен процес за избор на представители в регулаторните органи;
-    Спешни икономически и управленски стъпки за пълно приемане на България в Шенгенското пространство;
-    Приемане на всички законодателни и управленски мерки за осъществяване на реформите, необходими за трансформация и модернизация на икономиката на България в контекста на глобалните кризи на климата и биоразнообразието, включително Плана за възстановяване и устойчивост;
-    Увеличаване на социалната справедливост, защита на правата на човека и намаляване на неравенствата;
-    Гарантиране на достъп до чиста питейна вода, чист въздух и чиста храна;
-    Категорични действия за прекратяване на всички военни конфликти при спазване на международните договори и зачитане на териториалния суверенитет на независимите държави.


На нашето предложение се отзоваха „Продължаваме промяната”, „Да България”, „Единение”, „Средна европейска класа” и „Ние идваме”. Двустранните и  многостранни разговори, които проведохме през август, не дават основание на партията да предполага формиране в следващия парламент на демократично мнозинство, отворено към проблемите и гарантиращо правата и свободите на българските граждани. Това обезсмисля и нашето участие в тези избори.
Липсата на значима подкрепа от страна на съществуващите политически партии към идеята за широко политическо обединение в защита на демократичния и европейски път на България ни задължава да използваме ограничените ни налични ресурси за създаване на гражданско-политически субект, който да гарантира европейското развитие на България и демократичното включване на гражданите в процесите на управление.


Призоваваме нашите симпатизанти да гласуват по съвест и с преференции за кандидатите, които са доказали на дело, че защитават европейския цивилизационен и геополитически избор, върховенството на правото, индивидуалните свободи, социалната справедливост, демократичните реформи, съхраняването на природата и културното наследство и адекватните политики за адаптация към измененията в околната среда.