19min.bg

Зеленский няма да говори на откриването на първото заседание на 48 - ото НС

Президентът Владимир Зеленский няма да бъде поканен да държи реч на откриването на 48-ото НС, обясни депутатът от ДБ Надежда Йорданова.

Днес партиите се събраха по предложение на ГЕРБ-СДС, за да обсъдят такава възможност.


Отзоваха се само от Продължаваме промяната, ДПС и Демократична България.


От срещата отсъстваха БСП, Български възход и Възраждане.


От Демократична България и Продължаваме промяната са били против това да стане на самото откриване на 48-ото Народно събрание.


Предложението на ГЕРБ-СДС за отправяне на покана към украинския президент да отправи видео обръщение към 48-ото Народно събрание ще бъде обсъдено на първия председателски съвет на новия парламент, съобщиха от ГЕРБ.


Според ДБ най-добрият начин за отправяне на подобна покана е след конституирането на НС. Тогава ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна. „Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна”, каза Йорданова.


По-рано днес президентът Радев коментира: "Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите". Радев заяви още, че очаква „час по-скоро” фокусът на обществения и политически живот у нас да се върне върху реалните проблеми на страната и хората.