19min.bg

Зеленский призовава за "максимални" санкции срещу Русия в обръщение в Давос

Световната общност трябва да наложи "максимални" санкции срещу Русия, включително пълно петролно ембарго, призова украинският президент Владимир Зеленский във видеообръщение към Световния икономически форум в Давос, който се провежда в момента, съобщава CNN.



"Международната общност трябва да бъде готова да използва санкциите превантивно, а не само да реагира" на заплахите в бъдеще, заяви той пред присъстващите световни и бизнес лидери. Ако тези санкции бяха въведени, Русия нямаше да може да нахлуе в Украйна - твърди той и призовава за пълна забрана на руските банки и пълно спиране на търговията.




"Агресорът ще знае какви са непосредствените последици от действията му", каза той.


 


"Трябва да създадем прецедент за санкциите", каза той и се запита дали "голям набор от отговори" от институции като ООН и Световната търговска организация е достатъчен, за да се отговори на днешните заплахи.




Последните санкции бяха обявени по-рано този месец, когато лидерите на Г-7 се срещнаха виртуално със Зеленский. Мерките включваха нов контрол върху износа на руския промишлен сектор и около 2600 визови ограничения за руски и беларуски служители, както и първите санкции срещу ръководството на Газпромбанк - институцията, чрез която по-голямата част от Европа купува руски газ.


 


 


 Снимка: АФП