19min.bg

Земи за РФ срещу виза за НАТО оферира Столтенберг на Киев

Киев се ядоса след коментари, озвучени от началника на кабинета на генералния секретар на НАТО, според когото отказът от територии, а след това - присъединяване към Алианса е възможно решение за Украйна.

Пред норвежкия таблоид VG ръководителят на екипа на Йенс Столтенберг, Стиан Йенсен, допусна, че "едно от решенията" след година и половина война може да е "Украйна да се откаже от територии, а в замяна да получи членство в НАТО".

Попитан по време на дебат в Норвегия дали думите му отговарят на позицията на НАТО, той обръща внимание, че дискусиите за бъдещия статус на Украйна са в ход, а идеята за териториите се предлага от други.

"Не казвам, че трябва да е така. Но може да е възможно решение", казва Йенсен. Все пак Украйна трябва да реши (съгласно общата позиция на Алианса) кога и при какви условия да води преговори с Русия.

Въпросът, в условия на "изключителни трудности" за Русия във военен план, в момента е по-скоро "какво ще успее да си върне Украйна".

Какво мисли Украйна

Реакцията на Киев не закъсня. Олег Николенко, говорител на външното министерство, предупреди, че "Украйна не търгува с територии" и че "разговорът е абсолютно неприемлив".

    Винаги сме изхождали от това, че Алиансът, както и Украйна не търгува с територии, заяви
Олег Николенко, говорител на Министерството на външните работи

Според Николенко такова говорене е в услуга на Русия; вместо това трябва да се обсъждат начини да се ускорят победата на Украйна и получаването на пълноправно членство в НАТО.

За електронното издание "Медуза" съветникът на началника на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че думите на Йенсен "ясно се вписват в логиката на сценария на замразяване, така желан от Русия".

По думите му предложението е "много странно" и преди всичко показва, че "части от политическия елит така и не са развили пълно разбиране за ситуацията, пълно разбиране за природата на войната". "Крайно нелепо е да се опитвате откровено да прехвърлите войната на следващото поколение, а не по-малко нелепо - открито да признавате поражение."