19min.bg

Жълтата зона за паркиране в София остава безплатна

Кметът на София Йорданка Фандъкова успокои столичани, че платената зона за паркиране няма да бъде разширявана. Запазва се сегашната жълта безплатна зона, както и платените синя и зелена.


"Жълтата зона знаете е идея, която беше въведена още при предишната промяна в наредбата. Тя се прави, за да може на определени места, които са по-натоварени от гледна точка на паркирането да инвестира Центърът за градска мобилност, да подреди паркирането - това, което направихме на Трета градска болница и вече се вижда и ефектът, и резултатът. Така че категорично жълтата зона е безплатна, ще остане безплатна поне до тогава, докато това зависи от мен", каза Фаднъкова.


Идеята за жълта зона предвижда платено паркиране в цяла София в определени случаи - при проблеми с паркирането и с организацията на движението, при голям брой нарушения на Закона за движение по пътищата или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански субекти, предвижда новият текст на нормативния документ.


19 минути напомня, че общинските съветници взеха решение за въвеждане на 10 минути безплатен престой в зоните за паркиране в столицата. 10-те минути гратис ще бъдат регламентирани с безплатен талон, който служителите на Центъра за градска мобилност ще раздават на шофьорите. Така например, родителите ще могат да оставят децата си на училище, без да пускат смс всеки ден.