19min.bg

Жена с 3 негативни за К19 теста записана ли е коронажертва, всеки ли починал в болница с дори 1 заразен така го водят? Пирогов не коментира

На 16 април 19 минути изпрати важни въпроси на пресцентъра на Пирогов във връзка с получени конкретни читателски сигнали за смъртен случай от миналата седмица, който е приписван на коронавирус, и обясненията, дадени на близките на починалата:


Вярно ли е, че жена с 3 ОТРИЦАТЕЛНИ ТЕСТА ЗА КОРОНАВИРУС, починала от друго заболяване, е записана като жертва на коронавируса, за което свидетелстват нейните най-близки роднини?


Има ли практика всеки починал в болница, в която има друг заразен с коронавирус, при летален изход е вписван като починал от коронавирус, както свидетелстват близки на хора, починали от други заболявания, но публично обявени като жертви на Ковид19?


Въпреки, че бяха изпратени по обед писмено, а не получиха отговор, многократно, включително и днес, звъняхме да получим ответ от пресаташето на болницата, която е на 366-дневен денонощен режим. В такива случаи медиите обясняват: "не потвърди, но и не отрече". Темата е твърде важна, защото миналата седмица, освен този конкретен случай, имахме още поне 2, които пораждат сериозни съмнения - за човек с черепно-мозъчна травма и за жена, пребита до смърт от съпруга си, които също бяха заведени като жертви на коронавируса. Освен за близките им, това е съществено и за цялото общество: как ще се справим със заболяване, без да имаме база данни за него или още по-лошо: ако изхождаме от лъжлива статистика?