19min.bg

Жилищните кредити поскъпнаха с 30% за година

Жилищните заеми в левове и евро поскъпнаха с около 30% за една година. През януари м.г. лихвата и таксите по кредитите в левове са били 8.29%, а през декември - вече 11.03%. За заемите в евро процентът се е качил за една година от 7.6% на 9.9%. Така цената на кредита се е върнала на високите си нива от края на 2005 г., съобщава вестник "Сега", цитирани от БГНЕС.


Статистиката на лихвите по най-изгодните продукти на банките оповести вчера финансовият сайт "Моите пари". 2008 г. ще се запомни с трите големи вълни на поскъпване на заемите. Първата беше през пролетта, втората - през юли, а третата - през октомври. Половината от поскъпването за цялата година, т. е. 12-14%, стана именно през октомври, който беше най-черният месец на финансовите пазари. Някои банки, като Райфайзенбанк например, вдигаха лихвите всеки месец от октомври насам, понякога правеха повишения по 3 пъти на месец. При потребителските кредити положението е не по-малко драматично, защото лихвите само през октомври се качиха с 3-4%.
Финансистите като цяло са на мнение, че повишаването на лихвите вече е стигнало горната си граница, но все още е рано процентите да тръгнат надолу. Наскоро финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че фундаменталните предпоставки за поскъпването на кредитите за частния сектор са почти изчерпани и затова той очаква намаление на лихвите, но не уточни кога. Анализаторът от "Моите пари" Иван Стойков също смята, че поскъпването на заемите едва ли ще продължи, но заради задълбочаването на икономическата криза подобряването на банковите оферти се отлага.
Факт е, че нищо не може да накара родните трезори да подобрят условията по заемите, въпреки че в края на годината междубанковите лихви на българския пазар паднаха чувствително. Индексът Леония например от 6.13% в края на ноември се понижи до 4.04% на 19 януари. В резултат основният лихвен процент (ОЛП) от 1 януари беше намален с 0.6%. Отделно след сериозното редуциране на минималните резерви през декември и януари БНБ освободи на банките между 2.5 млрд. лв. и 3 млрд. лв. Това обаче засега не се е отразило в офертите на трезорите към потребителите. Само една от общо 15 изследвани банки - ПроКредит банк, е подобрила условията за жилищни заеми през декември. Намалението на лихвите и таксите за нейните кредити е с 0.41% за заемите в левове и с 0.90% за тези в евро.