19min.bg

Жителите на Казичене на бунт срещу гробище

Ако Столичният общински съвет не се откаже в района на Казичене да се прави гробище, жителите на квартала са готови да блокират ж. п. линията София - Бургас в края на септември, съобщи вчера председателят на Инициативния комитет Стефка Звезданова. Комитетът, заедно с Инициатива НОВ ОУП и сдружението Граждани за София се обявиха против създаване на гробищен парк в района на Казичене, източно и северно от парк Врана.


Протестът ще бъде подкрепен и от хората, живеещи в околните села и  квартали на столицата. Тази част от София е достъпна от магистралите  Тракия и Хемус, близо е до летище София, обезпечена е с ток, газ, парно и вода, скоро оттам ще мине и метрото на града, изтъкнаха от гражданските организации. Те предлагат гробището да се направи в терена на Кремиковци АД.


Представителите на гражданските организации са изпратили протестно писмо с исканията си до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, до премиера Бойко Борисов, както и до министри, до председателя на СОС и ДО кмета на София Йорданка Фандъкова.