19min.bg

Журнал дьо Диманш за България: Корупцията е навсякъде

  Има нещо незряло, малко като слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на 6-месеченото ротационното председателство на Европейския съюз, е малко прекалено наистина, коментира в обширен анализ френското издание Журнал дьо Диманш ситуацията в България.

Това е поредният критичен материал на голямо европейско издание за страната ни, която влиза във фокуса на вниманието с започналото вчера българско председателство на Съвета на ЕС. В последните няколко дни анализи, посветени на България, имаха Гардиън, Ди Цайт, АФП.

Каквато и да бъде ефикасността на този закон, след като българското правителство предприе цяла камара от мерки и декрети, създаде и комисия за борба с този бич, корупцията все още стряска Брюксел и класира България сред трите най-корумпирани страни в ЕС. Народният глас е безапелационен, пише Журнал дю диманш.

Трябва да се признае, че тази малка страна 10 години след приемането си в ЕС не е отбелязала напредък. През ноември Европейската комисия подчерта в последния си доклад, че нищо не се е променило от януари 2017 г.

„Борбата срещу корупцията е областта, в която има най-малък напредък през последното десетилетие. При това – въпреки съществуването на Механизма за сътрудничество и проверка“.

През 2016 г. в друг доклад на Центъра за изследване на демокрацията се казваше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки рушвет.

В анализа е цитиран Николай Стайков от фондация Антикорупционен фонд, според когото най-страшното е липсата на съдебни преследвания.

„Притеснителен е малкият брой на разрешените случаи. В затвора отиват само малките, дребни риби. Нито един от главните герои от последните години не е зад решетките, дори за един ден“, казва още той.

В навечерието на Новата година има само една шепа хора, която протестира пред правителството - доста по-малко отколкото в съседна Румъния, подчертава изданието. И допълва, че по-малко от 15% от българите вярват в институциите.

"Корупцията е навсякъде. Искаш рушвет – заповядай. За детската градина, за доктора, за полицая или в по-голям мащаб – за да се спечели договор, финансиран от ЕС. Столицата не показва нищо от това и предлага на гостите само една луксозна витрина и приветливи усмивки. Трябва да посетите обаче североизточните квартали, за да