19min.bg

Зимата изчезва до 10 години

Глобалното затопляне постепенно ще заличи зимата до 10, максивум 20 години, прогнозира легендарният синоптик Минчо Празников. Това означава, че сезоните ще се размият и децата най-вероятно няма да помнят сняг, какъвто имаше навремето, каза той пред Пик. За настъпващата пролет синоптикът прогнозира повечко валежи, но топло и слънчево време около Великденските празници.

Въпреки очакванията за повишаване на средните температури, Празников съветва да не бързаме да махаме радиаторите в къщите си, тъй като не може да се каже кога точно зимата окончателно ще се превърне в мираж по нашите географски ширини. Той не изключва варианта климатичните аномалии да се отразят и на прелетните птици и те да се установят за постоянно на наша територия. 

"Мисля, че в близко бъдеще може въобще да няма прелет на птиците към топлите страни. Предполагам, че това ще стане след 20, най-много 30 години", добави синоптикът. Според него пролетта и есента ще намалеят драстично, докато в един момент тотално се размият в общ сезон с лятото и зимата. Това обаче щяло да стане около 2060 година. Празников е на мнение, че подобна промяна би имала отрицателен ефект върху човечеството. Той вярва, че тя тя е причинена от голямото замърсяване, което генерират развитите икономики.

Междувременно британски изследователи съобщиха, че очакват летните горещини в Европа да стават все по-страшни. Техните прогнози са, че знойният пек ще бъде нещо нормално на континента до 40-е години на XXI век. Тестовете им показали, че е възможно средната лятна температура на Стария континент да достигне до 38,5 градуса, което ще доведе до увеличаване на броя на хората, страдащи от астма и алергии. Освен това ще има повече наводнения, тъй като ледените блокове на Антарктида и Северния ледовит океан започват да се топят с невиждана скорост.