19min.bg

19 минути позна “Златната палма”

Както 19 минути писа още миналия четвъртък, близък приятел на шефката на журито Изабел Юпер взе Златната палма. На фестивала в Кан триумфира австриецът Михаел Ханеке с неговия черно-бял филм Бялата лента. Той разказва за странните неща, които се случват около децата от църковен хор в малък немски град около Първата световна война.


Фаворитът на медиите – френският филм Пророкът на Жак Одиар бе отличен с Голяма награда. Вместо Брад Пит, на когото предрекохме мъжки приз, той отиде при негов колега от филма на Тарантино за Втората световна война Безславни копелета. Иронията е, че Кристоф Валц също е австриец. Такава хегемония на виенчани във Франция не е имало от Мария Антоанета насам.


Изобщо, познахме, че ретротемата ще доминира на фестивала, както показват и наградите.


Домакините бяха компенсирани с наградата за женска роля на Шарлот Гинсбур. Дъщерята на прочут татко изигра една от двете роли в Антихрист на Ларс фон Триер, най-скандалния филм в Кан тази година.


Аборигенът Уоруик Торнтън взе Златната камера, на която се надяваше българинът Камен Калев за филма си Източни пиеси. Той бе показан в съпътстващата програма в Кан, наречена 15-дневка на режисьорите.


Неговият антирасистки разказ за двама братя с удивително ясна за българска лента история и нормална продължителност от 89 минути, съвсем сериозно бе смятан за претендент за отличието не само от сънародниците ни на феста – съвсем малко тази година.