19min.bg

Adidas изключи Белла Хадид от реклама след израелски критики

Германският гигант за спортно облекло Adidas се отказа от участие на американския модел Белла Хадид в рекламната си кампания за ретро маратонки, след като бе критикуван от Израел.

Хадид, чийто палестински баща е роден в Назарет, е гласовит защитник на правата на етническата група и призовава за прекратяване на кръвопролитията в Газа.

Тя многократно е критикувала израелското правителство заради продължаващия конфликт в Газа, който до момента е отнел живота на над 38 000 палестинци. През октомври 2023 г. ЦАХАЛ започва военна операция в анклава в отговор на смъртоносно нападение на Хамас, при което загиват около 1200 израелци.


Бела и сестра ѝ Джиджи, също модел с милиони последователи в социалните мрежи, са участвали в няколко пропалестински демонстрации, като публично обвиняват Израел, че извършва „геноцид“ в анклава. Сестрите Хадид също така са дарили 1 млн. долара в подкрепа на множество палестински помощи в Газа, включително HEAL Palestine, Palestine Children's Relief Fund, World Central Kitchen и Агенцията на ООН за подпомагане и работа (UNRWA).


 Неотдавна германският гигант за спортно облекло пусна на пазара обувките си SL72, които описа като „вдъхновени от ретро класики с непринудена привлекателност“.

Маратонките бяха представени за първи път по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., които често се помнят заради терористичната атака, при която единадесет израелски спортисти и един германски полицай бяха убити от палестинската групировка „Черният септември“, която нахлу в олимпийското село и ги взе за заложници.

„Познайте кой е лицето на кампанията им? Белла Хадид, наполовина палестински модел, който в миналото е разпространявал антисемитизъм и е призовавал към насилие срещу израелци и евреи“, написа израелското външно министерство в X (бивш Twitter) в четвъртък. Adidas отговори, че компанията ще „преразгледа останалата част от кампанията“ с незабавен ефект, без да дава повече подробности.


 Наистина имате някаква наглост да ги тормозите, след като семейството е оцеляло като бежанци и едно поколение по-късно е направило нещо за себе си“, отговаря Оуенс на израелския пост в X.

„Това, че се противопоставяш на геноцида, не те прави антисемит... То те прави човек“, отговори друг потребител, а няколко други призоваха за бойкот на компанията за спортни облекла.

Хадид не е единствената знаменитост, която е била изоставена от Adidas заради предполагаеми антисемитски позиции. През 2022 г. спортният гигант прекрати успешно партньорство с американския рапър Кание Уест, известен като Ye, заради негови забележки за еврейския народ.


 Мария Пенчева