19min.media

АФП: Световната оперна легенда Кабаиванска не спира да твори на крачка от 90-ия рожден ден

Райна Кабаиванска е един от най-великите сопранови гласове на своето поколение - навярно и с едно от най-великите изпълнения в "Тоска", наред с това на Мария Калас. Дори на 89 години българката е фактор в оперното изкуство.

Последната ѝ сценична изява може да е била преди десетилетие, но влиянието ѝ продължава чрез младите звезди, на които тя е ментор в ежегодния си майсторски клас в София.

„Когато кариерата ми приключи, имах вътрешна необходимост да продължа да се занимавам с музика“, каза Кабаиванска пред АФП, която на 15 декември навършва 90 години.

„Животът ми е музика. Музиката ти дава енергия и вдъхновение и преди всичко те формира като личност“, подчерта тя.

Докато нейните ученици репетират за тазгодишния гала концерт в София, Кабаиванска жестикулира в сенките на затъмнената зала. Внезапно ръцете ѝ деликатно започват да танцуват, за да преведат певицата през най-трудните части.

„Аз съм стара и категорично не крия това. Но пък именно този факт ми дава огромна сила да работя с младите. Имам тази амбиция - да ги вкарам в правия път“, каза с усмивка Кабаиванска.

Дуети с Павароти

Кабаиванска е родена през 1934 г. в черноморския град Бургас и учи пиано още като дете. Тогава учителка в гимназията в София забелязва гласа ѝ и я включва в хора.

Дебютира в Софийската опера през 1957 г., а две години по-късно се премества в Италия, където пее в прочутия милански оперен театър „Ла Скала“ и бързо си спечелва славно име.

След това заслепява публиката по целия свят, като изпълнява роли в "Тоска" и "Мадам Бътерфлай" и споделя сцената с испанеца Пласидо Доминго и италианеца Лучано Павароти, който е неин близък приятел.

Семейството му я моли да открие траурната меса на великия тенор през 2007 г. в Модена. Кабаиванска изпълнява особено вълнуващо „Аве Мария“ на Верди.

Поразително красивата Кабаиванска е и талантлива актриса.

Георги Текев бил очарован, когато като деветгодишен я е гледал да играе кралица Елизабет в „Дон Карлос“ на Верди преди половин век.

Двадесет и пет години по-късно академикът я кани да изнесе майсторски клас в Нов български университет (НБУ).

„На първо място, тя е много вдъхновяваща и е тежка категория. Поддържането на такива високи стандарти изисква много усилия“, каза изпълнителният директор на НБУ за дългогодишното им сътрудничество.

Родена да пее

Повече от 200 студенти от цял свят са преминали през майсторските класове, които Кабаиванска води всяка есен от 2001 г. насам в София.

Близо половината от тях са продължили да учат при нея в различни училища в Италия със стипендии от фонда, носещ нейното име.

Сред преминалите през „училището на Кабаиванска“ са сопраните Мария Агреста от Италия, южнокорейката Витория Йео и украинката София Соловий, италианският тенор Андреа Каре и южнокорейският баритон Симон Лим.

Тази година на прослушванията за едва 14 места се явиха повече от 90 души.

„Това, което се изисква, е талант. Талантът казва всичко“, отсече Кабаиванска.

„Талантът не е само природни способности, но и способност да виждаш света по различен начин. Просто си роден да пееш. Дори и за най-талантливите не е лесно да си изкарват прехраната, защото изкуството вече няма това значение за публиката, каквото имаше преди години“, добави тя.

За студентката Бая Саганелидзе, 30-годишно мецосопрано от Грузия, оперната звезда „ни учи на всичко - как да пеем, как да живеем, как да изиграем определена роля пред публиката“.

„Винаги мислим за героите, за композитора, всеки детайл се обсъжда с нея“, обясни Саганелидзе пред АФП.

Друг ученик, румънският бас Андрей Миклеа, на 25 години, подчерта, че за него е „голяма чест“ да бъде в класа:

„Ние се учим от маестрата, но и един от друг. Имаме една поговорка в тази работа - „Трябва да крадеш от всички“.