19min.bg

Бакалова с Триумф на феста в Торонто

Новият филм на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева Триумф с Мария Бакалова в главната роля е селектиран за престижния филмов фестивал в Торонто, съобщи на имения си ден създателката му. Историята е за дупката в Царичина. Досега филмите на тандема все са почерпени от актуалния български живот. Най-популярни са урок за учителката, обрала банка от отчаяние, и Слава за кантонера, намерил милиони и получил за награда дефектен часовник, дал заглавието на продукцията.

Грозева и Валчанов са любимци на международната критика със своите камерни филми. Вече имат награди от други престижни форуми като феста в Токио. А Урок беше показан в Торонто преди 10 години.

Макар да има финансови проблеми, фестивалът в най-големия канадски град се слави като силен и принадлежи към А-група на кинофорумите на планетата, заедно с Кан, Венеция, Берлин. Той ще започне веднага след финала на италианския си конкурент. Откриването е на 5 септември - българско време на 6-и сутринта.

Мария Бакалова пък много нашумя в Канада като страна - производител на филма за Доналд Тръмп, наречен Стажантът, който беше с премиера през май на фестивала в Кан, от където разказахме за най-известната ни актриса и продукцията с нейно участие от мястото на събитието, представихме и блиц-интервю с нея - единствено в българските медии пряко от Лазурния бряг.

Нейният близък приятел Юлиан Костов, адашът му Вергов и любимата актриса на режисьорския тандем Маргита Гошева са другите популярни лица във филма.

Мария вече разказа, че Триумф е базиран на истинска история от 90-те години. Тогава офицери от Българската армия търсиха съвсем сериозно останки от кацнали на земята извънземни в мистериозната природна зона.


Мария Пенчева