19min.bg

Бившият френски президент Жискар д'Естен почина с Ковид-19

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен почина вчера в дома си на 94 г. от белодробни усложнения, предизвикани от Ковид-19, съобщиха френските медии. Той изкара един 7-годишен мандат от 1974 до 1981 г. и когато бе избран, бе най-младият дотогава президент в историята на Франция (48 г.).


Той се лекуваше от дихателни проблеми в болница в Тур, където имаше подобрение, но в средата на ноември бе отново хоспитализиран. По желание на близките му погребението ще бъде в тесен семеен кръг.


Въпреки че през 1981 г. бе победен от кандидата на обединената левица Франсоа Митеран, Жискар д'Естен остана важен фактор във френския и европейския политически живот. Той ръководеше десния център и поддържаше трудно партньорство с консервативната десница на Жак Ширак.


Във Франция ще бъде запомнен с радикални реформи -  легализацията на абортите, либерализирането на разводите и намаляването на възрастта за гласуване на 18 г.


В Европа той спомогна за създаването на общ валутен съюз, в близко сътрудничество с германския канцлер Хелмут Шмид, с когото стават и близки приятели, и бе автор на проекта за Европейска конституция, която по-късно се превърна в Лисабонски договор за ЕС и неговото функциониране.