19min.bg

Депардийо взе руски паспорт

Президентът Владимир Путин даде руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо. Това стана, след като държавният глава подписа специален указ, информират руските медии. В документа се посочва, че съгласно руската конституция е било удовлетворено искането за предоставяне на гражданство на Жерар Ксавие Депардийо, роден през 1948 година във Франция.


Темата за смяната на гражданството на Депардийо се превърна във водеща международна новина в края на миналата година. Той обяви, че се отказва от френския си паспорт в знак на протест срещу правителствения план да въведе "данък богатство". Засега законът, предвиждащ 75% данък върху доходи от над 1 мн. евро годишно, се отлага. В края на декември френският Конституционен съд го отмени. Президентът социалист Франсоа Оланд обаче е категоричен, че не се отказва от подобна данъчна ставка.


Точно тя стана причина освен легендарния френски актьор и най-богатият французин - Бернар Арно, да се откаже от родината си. Заговори се и че музикантът Жан Мишел Жар планира да последва примера им.