19min.bg

Гришо остаря с брада: стилов психопортрет

      Назаем от SLAVA.BG.


 


    Като изключим литературния герой Дориан Грей, всички останали остаряваме. Онези, които обръщат прекалено много внимание на имиджа, а по този начин - и вниманието на другите, сякаш по-бързо от другите. Днешният ни стилов психопортрет е посветен на Григор Димитров, който твърде много държи на външния си вид. Според повечето експерти и професионални коментатори - май повече, отколкото на играта. Гришо и нашумя в световния тенис като пиар герой с поддържаща роля в кампанията на Найки за тогавашната първа красавица на корта Мария Шарапова - щастливо омъжена от неотдавна за голям тузар. Найки ги събра в двойка, Найки ги раздели, според нас го и прекали в превръщането на един перспективен млад играч като Димитров повече в манекен, отколкото тенисист. За да влезе от списъците на големите надежди в АТП в листата на големите разочарования за доста кратко време, повтаряйки траекторията на Валери Божинов.

Естествено, Гришо направи немалко да прекъсне тази серия и сензационно победи на финален турнир за годината, на който ги нямаше повечето момчета от десетката на планетата - май отсъстваха 7 то 10, и стана вторият наш, след Мануела Малеева, стигнал до Топ 3 в ранглистата. Но после тръгна неудържимо надолу, за което първо обвиниха ... розовите му одежди - поредната манекенска изява, освен треньорите, които сменяше като носни кърпи. После дойде оплешивяването - то винаги е сигнал за психологически проблеми, свързани с липсата на спокойствие, равновесие, стабилна самооценка. Сега е много възможно оправдание да се намери в пуснатата брада, която виждаме на последните споделени фотоси на Гришо от личната му стена в социална мрежа. Тази брада не е от модните засукани и поддържани от спец.барбъри, а е по-скоро символ на трансформация, на бунт, на търсене, на неформалност и много се надяваме да е за добро, за излизане от образа на Дориан Грей. Защото, поне в литературата, той е измамен образ.

Но и по практични причини. Манекенският статут не е за сериозните спортисти и повечето истински атлети - като Кристиано Роналдо например, твърде добре го разбират - те вземат милионите от реклама, но не престават да поддържат нивото си, освен