19min.bg

Хор Ваня Монева плени публиката в Хърватия


Посолството на Република България в Хърватия отбеляза националния ни празник с концерти на хор „Ваня Монева” с диригент д-р Ваня Монева. На 01.03. български народни песни звучаха в Хърватския дом в Сплит, а на 03.03. – в зала „Ватрослав Лисински” в Загреб. Гостуването на хор „Ваня Монева” във Хърватия се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.


На събитията присъстваха българският посланик в Загреб Генка Георгиева, представители на дипломатическия корпус, представители на хърватското правителство и президента Зоран Миланович, българи и хървати. Изпълненията на хор „Ваня Монева” изправиха публиката на крака и предизвикаха заслужени бурни овации.


Интересен момент от гостуването на хор „Ваня Монева” в Сплит беше спонтанен „флашмоб”, който певиците направиха на историческия площад „Перистил”. Хорът изпя песента „Полегнала е Тодора”, което впечатли гражданите и гостите на града. Събитието се организира със съдействието на почетния български консул в Сплит Здравко Плазонич.


Песента „Полегнала е Тодора” в изпълнение на хор „Ваня Монева” не бе избрана случайно – съвсем скоро тя стана част от саундтрака на номинирания за Оскар филм „Баншите от Иниширин” (The Banshees of Inisherin). Това е поредната холивудска продукция, в която можем да се гордеем, че звучат български гласове – хор „Ваня Монева” участва в музиката на „Тъмните му материи” (His Dark Materials, HBO) и „Соло: История на Междузвездни войни” (Solo: A Star Wars Story).