19min.bg

Как една ужасна песен даде нов живот на Aerosmith

Една от най-великите рок групи беше принудена да преустанови своята дейност.

В началото на август научихме, че Aerosmith повече няма да правят концерти заради твърде сериозно увреждане на гласа на легендарния вокалист Стивън Тайлър. 76-годишният фронтмен е претърпял падане на сцената и е увредил сериозно ларинкса си. Бандата обяви, че той няма да може да се възстанови и съответно – че това е краят на концертната им кариера.

Разбира се, вестта нямаше как да не натъжи милионите фенове, но и създаде нов бум на интереса към Aerosmith. Накара и музикалния свят да си припомни колко дълъг път извървя групата в своя над половин век дейност. Aerosmith са основани още през 1970 г. в Бостън и минават през огромни перипетии, а неведнъж бъдещето на групата е поставено на карта заради конфликти, злоупотреба с наркотици и други обстоятелства.

Шансовете им да се запазят през 80-те изглеждат нищожни, а далеч по-реална е възможността някой от тях да почине от свръхдоза. Емблематичният китарист Джо Пери даже напуска в края на 70-те, но в крайна сметка една негова песен от кариерата му извън Aerosmith води до повторното събиране на състава. Случаят е знаков и си заслужава да бъде припомнен.

В онзи период близките приятели и лидери на Aerosmith Пери и Тайлър са се хванали за гушите в един класически за рока разкол между китарист и вокалист. Джо Пери води съпругата си Елиса навсякъде с бандата, а според Тайлър, повечето проблеми се дължат именно на нея и на постоянното ѝ присъствие в стил „Йоко Оно“.

Преди един концерт темпераментната Елиса хвърля чаша с мляко по жената на басиста Том Хамилтън и това прави ситуацията нетърпима. Резултатът от конфликта между лидерите е, че китаристът напуска и създава своя собствена група – The Joe Perry Project.

В началото той постига известен успех с дебютния си албум Let the Music Do the Talking, макар че музиката е далеч от нивото на Aerosmith. Напуска и вторият китарист Брад Уитфорд, който също експериментира със страничен проект, макар и безуспешно.

Малко по-късно Стивън Тайлър и новите му китаристи издават разочароващия си албум Rock in a Hard Place, в който сякаш музата ги е напуснала. Пери пък се развежда с Елиса и по време на снимките към сингъла си Black Velvet Pants се запознава със своята следваща съпруга Били Монтгомъри.

Музикантът е влюбен, но и същевременно поразен, че Били не е чувала нито една песен на Aerosmith в живота си. Просто неговата възлюбена е ориентирана повече към пънк сцената и блус рок звученето на Aerosmith трудно може да я грабне. Но когато тя чува по радиото една от старите песни на бандата, Back in the Saddle, осъзнава, че Пери би се чувствал много по-добре, ако се събере със старите си другари. „За мен беше логично. Свирил си с тях и преди, просто опитай и ако не се получи, просто значи не е станало и това е. Какво имаш за губене?“, казва му тя. Съветът променя съдбата и на самия китарист, и на групата.

Макар че отнема още няколко месеца, Джо Пери наистина се помирява със Стивън Тайлър и заедно с Брад Уитфорд се завръщат, за да поставят ново начало на Aerosmith в златния им състав. Неслучайно обединителното им турне е озаглавено Back in the Saddle, а Тайлър взима някои идеи от музиката, която Пери е направил без него, и даже преработва песента Let the Music Do the Talking, за да я включи в албума Done With Mirrors.

Но цялата промяна в живота на Пери тръгва именно от споменатия сингъл Black Velvet Pants, който меко казано не е неговият най-блестящ момент като композитор и изпълнител. Песента представлява доста шаблонен рокендрол и не предлага нищо извън най-големите клишета в жанра.

Това обаче е песента, която, макар и съвсем косвено, води до събирането на Джо Пери с Aerosmith и помага на групата да достигне до нов върхов период през 90-те. А двамата със Стивън Тайлър може и да се понасят трудно в определени моменти, но знаят, че винаги са по-добри в тандем, отколкото разделени.

Разбира се, не по-малко важно е, че без Black Velvet Pants Пери нямаше да срещне и Били Монтгомъри – с която са заедно и до днес и имат две деца.


Източник: Chronicle