19min.media

Копие на Белия дом на покрива на небостъргач, но ще може ли да се живее в него?

Имение, разположено на върха на небостъргач в индийския град Бангалор, привлича вниманието не само с необичайната си естетика и пищна композиция, но и с това, че собственикът на мегадомът вероятно няма да стъпи в него.

Двуетажното копие на Белия дом, разположено на 121 метра, е построено на върха на Kingfisher Towers и заема площ от 40 000 кв. м.

Имението на стойност 20 млн. долара се намира върху гигантска конзолна плоча на върха на небостъргача в луксозното търговско и офис пространство UB City и е построено върху парцел от 4,5 акра земя, където някога се е намирал родовият дом на собственика.


 Виджай Маля, син на основателя на United Breweries Group Витал Маля, напусна Индия през март 2016 г., тъй като кредиторите и разследващите органи го преследваха, след като се твърдеше, че е взел назаем огромни суми пари и не е върнал нито една от тях.
Оттогава 67-годишниятМаля се бори срещу обвиненията, а Индия се опитва да го екстрадира от Обединеното кралство.


Имението трябваше да разполага с винарска изба, закрит отопляем басейн и открит инфинити басейн, както и хеликоптерна площадка на покрива, наред с други удобства, но завършеният продукт остана забулен в мистерия, откакто Маля обяви плановете си да построи мечтания дом през 2010 г.
В 34-етажния небостъргач се помещават около 81 апартамента в три блока.


Той е разработен като разширение на UB City, който е построен по силата на споразумение за съвместно строителство между United Breweries Holdings Ltd (UBHL) и Prestige Estates Projects Ltd. UBHL притежава 55%, а строителният предприемач - останалите 45%.


През юли миналата година Маля получи присъда от четири месеца затвор за неуважение към съда.


Магнатът, чиято империя включваше отбор за автомобилни състезания от Формула 1, франчайз за крикет от Индийската висша лига, пивоварни, дестилерии и авиокомпания, получи глоба от 2000 рупии (около 21 паунда) за това, че е прехвърлил 40 милиона долара на децата си в нарушение на съдебните решения.


Маля избяга в Обединеното кралство заради обвинения, че е източил милиони от заеми в размер на 1,4 млрд. долара за Kingfisher Airlines, за да купува имоти и да финансира разточителния си начин на живот, вместо да ги използва за укрепване на авиокомпанията.


След ареста му през март 2017 г. той беше освободен под гаранция под условие.
През 2020 г. усилията му да избегне екстрадиция бяха прекратени, когато последната му жалба във Върховния съд беше отхвърлена, въпреки че оттогава той остава в Обединеното кралство.