19min.bg

Луната събра БГ звездите на парти


Фестивалът „Средата на есента“ събра на едно място родния елит, високопоставени представители на бизнеса и китайската общност у нас. Известен и като Лунен фестивал, той се пада на 15-ия ден от осмия месец на всяка китайска лунна година, което е обикновено през втората половина на септември в западния календар. Заедно с Китайската Нова година, той е един от двата най-важни традиционни празника в Китай.


Датира отпреди 3 000 години, когато изразът „Средата на есента“ се използва за пръв път в „Ритуалите на Джоу“, сборник от ритуали на династията Джоу. Официалният представител на Маутай за България, Влад Гицоайка, поздрави гостите с кратко приветствие, а в изисканата обстановка на ресторант Domo Asian Fusion & Sushi в София своите послания на специална празнична инсталация написаха Кристина Димитрова, Краси Аврамов, Милена Шаркова, Дони Василева, Капка Амзина, Паолина Петракиева. Водеща на събитието бе Ива Екимова. Звънки Маутай наздравици с традиционното китайско байдзиу по повод празника вдигнаха и именитите журналисти Антон Стефанов и Патриция Кирилова, пътешественикът и писател Маги Гигова и други. Най-новото откритие на словото и пътеписите, Мария Тарашманова, с усмивка посрещаше гостите, а психологът и астролог Петя Стоянова направи прогноза за есенните дни за всяка зодия.


Тя бе придружена от сина на Деси Тенекеджиева и член на управителния съвет на Фондация „Стоян Камбарев“ – Йосиф Камбарев. Доскорошният кмет на столичния район Панчарево, Николай Гюров, пристигна в компанията на съпругата си. Юлия Костадинова, главен дегустатор и сомелиер на Seewines и доказан професионалист с богат опит, член на редица дегустационни комисии в едни от най-важните конкурси за вино и спиртни напитки в света, разказа за посещението си до актуалното издание на Spirit Selection, което тази година се проведе в родината на Маутай – Китай. Екзотичните коктейли на NOMAD Barman и Александър Симеонов отново предизвикаха фурор сред гостите. 18-степенното меню бе чудесно подбрано, съобразно умами вкуса на най-вълнуващото китайско байдзиу в света. Мариновани шишчета от фагри, корейски палачинки, тайландски пролетни рулца, пелмени с морски дарове, суши със сьомга и ягоди, бавно готвени свински коремчета с азиатски сос якинику, говежди рибай по сечуански и много други отразяваха многообразието на азиатското кулинарно вълшебство, но главната роля в менюто бе поверена на традиционните за празника Лунни кексчета.


Фестивала „Средата на есента“ уважиха и високопоставени представители на дипломатическия елит - Уинберт Хутахаем от Посолството на Индонезия, Естефания Менделез, бивш посланик на Венецуела в България, Хай Чу, Мин Нгуен и Хунг Дан от Посолството на Виетнам, а от Посолството на Китай – Лъ Цин, Нин Юнпън и Пън Йе. Сред специалните гости бяха и директорът на Институт „Конфуций“ от българска страна – Аксиния Колева, и китайският  ѝ колега Юн Чън, както и директорът на Китайския културен център –  Хун Хай, заедно с колегата си Лиу Бей. Китайското бижу байдзиу е най-обширната категория от спиртни напитки. 30% е продуктовият дял на байдзиу в световен мащаб, представляващи между 8 и 12 милиарда литра производство. Това предполага огромно разнообразие и възможности. Маутай е най-качественото байдзиу, което може да бъде открито на пазара. Специфичната, тръпчива, цитрусова нотка е само част от всичките 1 200 вкуса, които експертите откриват в Маутай, и това го прави изключително подходящ за перфектния коктейлен микс, както и знаменит партньор на изискания умами вкус.