19min.bg

На 39 мислех, че кариерата ми е свършила, а ето ме днес с почетна Палма в Кан на 74 и още работя: Мерил Стрийп на откриването на феста

Борис Ангелов


С бурни овации посрещна Мерил Стрийп в Кан, където получи почетна "Златна палма" от ръцете на френската актриса Жулиет Бинош на церемонията по откриването на фестивала снощи.

В момента тя има първата от така наречените фестивални Срещи, за която вече писахме. Бинош изрази най-голямото си уважение: "Твоето лице и твоят глас са част от нашия живот. Ти ни накара да изпитваме емоции. Ти ни накара да пораснем. Когато те видя на екрана, не виждам теб, а поток, който минава през теб. И това е смисълът на това да си актьор.


Но в действителност е много повече. Това е връзка, създадена от вашето присъствие, позволяваща на красотата да дойде при вас. Това, което тече през вас в един миг, е намерение, мисъл, енергия, любов, истина. Откъде идва всичко това? От любов ли е? Така ли си родна? Каква беше мечтата ти?"


Реагирайки на филмовата почит към кариерата си, голямата американска актриса каза: "За мен гледането на този клип е като гледане през прозореца на високоскоростен влак. Бързам като светкавица от младостта до петдесетте си години, чак до наши дни. Толкова много лица, толкова много места, които помня толкова добре.


Когато бях в Кан преди 35 години, за първи път вече бях майка на три деца. Наближавах 40 и мислех, че с кариерата ми е свършено.


По онова време за една актриса това беше разумна прогноза. Единствената причина да съм тук тази вечер е заради прекрасните артисти, с които съм работил, включително и заради мадам Президент".