19min.bg

Напускането на Деси от Преди обед: Момиче с достойнство


Мечтаех да работя с нея още преди да я познавам, защото Деси Стоянова е от рядката порода на журналисти с морал и характер. С категорично присъствие, което респектира.

Спомням си, че с Люба Ризова се опитахме да направим едно предаване и двамата бяхме категорични, че Деси е човекът.
Не стигнахме до предаване, но Деси остана възможната водеща за следващия ми проект.
Когато измислих формата “Преди обед” и след един неуспешен старт, спонтанно предложих на моята партньорка тогава Руми Гергова да пробваме редакторката Деси Стоянова като водеща.
Скоро Ралица Стефанова изрови записа от онзи кастинг, който затвърди убеждението ли, че телевизиите в България имат необходимост от журналисти като Деси Стоянова.
Одухотворени лица с опит, професионални стандарти, които вдъхват доверие у аудиторията.

За съжаление през последните години по тв екрани шестват анонимни и безлични водещи, които случайността качва и бързо сваля от екран.

От работата ми в BBC научих много неща за професията, но най-важното е, че екранът не търпи хора без характер и позиция.
Затова вярвам, че скоро ще видим Деси Стоянова в нов формат някъде, защото телевизията безнадеждно губи аудитория, когато се подменят стойностните лица, които могат да разкажат добре една история, които спазват стандартите и не изневеряват на журналистическите правила.

След Деси и Сашо “Преди обед” ще е друго предаване. Иска ми се да вярвам, че ще намери  своето ново лице и път към зрителите така, както  го направи преди 13 сезона и в продължение на години беше абсолютен фаворит в часовия слот.
Стана дълго и лично …
И за финал най-важното: не познавам в нашата професия много личности с морала и почтеността на Деси Стоянова, която никога (дори в най-трудните си житейски моменти!) не се оплака, не хленчи, не си позволи да коментира другите.
Деси, от изчезващата порода на почтените хора има бъдеще, с каквото и да се захване.
Успех, смело момиче, пише Георги Тошев.