19min.bg

НС прие закона на ГЕРБ за защита на подателите на сигнали за корупция

Народното събрание прие окончателно Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за закононарушения. Вносител на законопроекта е Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Законопроектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Така парламентът поправи грешка от средата на декември, когато отхвърли сходни законопроекти на Министерски съвет и на Надежда Йорданова от "Демократична България" и блокира 724 млн. евро от Плана.


Законопроектите предлагаха създаването на единен централен орган за външно подаване на сигнали, като за изпълнението на тези функции е определена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се тя ежегодно да изпраща на Европейската комисия данни за броя на постъпилите сигнали, извършените проверки и резултатите от тях, както и да публикува на интернет страницата си тази информация.


С приетия днес законопроект се уреждат условията, редът и мерките за защита на лицата в публичния и в частния сектор, които подават сигнали или публично оповестяват информация за закононарушения, които застрашават или увреждат обществения интерес и правото на ЕС.