19min.bg

Олимпийската шампионка Имане Хелиф показа медала си с видео в Инстаграм

Олимпийската шампионка Имане Хелиф дебютира с нов грим, за да покаже трудно спечеления си златен медал в Париж.

Участието на Хелиф в олимпийската надпревара по бокс за жени беше източник на дискусии по време на Игрите, особено след като италианската състезателка Анджела Карини се отказа от двубоя след само 46 секунди.

Хелиф - заедно с колежката си Лин Ю-тинг от Тайван - беше дисквалифицирана от Световното първенство през 2023 г. от IBA, след като според съобщенията не е издържала теста за допустимост на пола.


Въпреки това алжирската боксьорка заглуши шума, за да спечели злато за страната си в Париж, и показа новия си благороден метал след зашеметяваща промяна.

Във видеоклип, публикуван в Инстаграм, се вижда как Хелиф удря с юмрук към камерата, преди екранът да премине към кадър, на който тя е облечена в сезонно розово, флорално облекло с подходящи обеци с обръч и розова очна линия и гланц за устни. 


В краткия клип, качен в социалните мрежи, тя гордо показва медала си и се усмихва пред камерата.



Участието ѝ в състезанието, защитавано твърдо от Международния олимпийски комитет (МОК), беше обсъждано по време на игрите, но то дойде, след като тя беше дисквалифицирана от предишно състезание, което предизвика спорове.

Въпреки че Международната асоциация по спортна гимнастика (IBA) отстрани нея и Лин от световното първенство, МОК беше на различно мнение по въпроса.

„Това е въпрос на справедливост: на жените трябва да бъде позволено да участват в състезания за жени. И двете са жени“, заяви президентът Томас Бах.

Хелиф дори защити собственото си участие, като заяви: „Напълно квалифицирана съм да участвам в това състезание. Аз съм жена като всяка друга жена.