19min.bg

Партенопа на Паоло Сорентино открива Синелибри 2024

Новият филм на Паоло Сорентино, един от корифеите на съвременното италианско кино, ще ознаменува началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2024! Италианско-френската продукция „Партенопа“, която се нареди сред номинациите за „Златна палма“ в Кан тази година, представлява пленителна неаполитанска драма – изящен трактат за магията на кинематографията.

По традиция тържествената церемония по откриване на Синелибри ще се състои на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата в присъствието на десетки изтъкнати гости. Непосредствено след нея зрителите ще се насладят на премиерната прожекция. Историята е вдъхновена от мита за Партенопа, една от сирените в гръцката митология, чието име означава „глас на девица“.  Партенопа е и поетичното име на Неапол, родния град на многократно отличавания режисьор и сценарист Паоло Сорентино, който има в актива си „Оскар“, „Златен глобус“, БАФТА и четири награди на Европейската филмова академия само за трагикомичния шедьовър „Великата красота“ (2013). „Партенопа“ е седмият поред негов филм, номиниран за „Златна палма“.

Верен на темите, които го вълнуват, и на сатиричния си подход, сега Сорентино е създал хипнотичен филм с носталгична атмосфера – опияняващ размисъл за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове, за начина, по който виждаме хората и местата, и за тяхната непостижима същност. Партенопа е загадъчна и безгрижна наглед изкусителка, която се наслаждава на свободата и младостта си. Родената в Неапол девойка се отличава с неустоима красота и спира дъха на всеки срещнат. Тя знае, че „красотата е като войната – отваря всички врати“, но това не ѝ е достатъчно. Разговорите ѝ със застаряващи актриси, които според обществото вече не са в разцвета на силите си, разкриват природата на нейните собствени желания. Главната роля във филма е поверена на прелестната дебютантка Челесте Дала Порта. Партнират ѝ Гари Олдман, Стефания Сандрели, Луиза Раниери, Изабела Ферари, Силвио Орландо и др.

Между 10 октомври и 03 ноември, в рамките на десетото издание на Синелибри, София и още шест български града ще празнуват тайнството на поезията и мощта на кинематографичното изкуство в компанията на множество специални гости – български и чуждестранни артисти от всички сектори на филмовата индустрия. Предстои да бъдат обявени екипите на журито в трите конкурса, всички кино-литературни премиери и съпътстващи събития.

Билетите за откриването и ексклузивната прожекция на „Партенопа“ са на цени от 16, 18 и 20 лв. в зависимост от местата в залата. Вече може да си набавите билети оттук.

Филмът не е подходящ за зрители на възраст под 16 години.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Дерматологични лаборатории Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици и партньори. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.


Уебстраница: www.cinelibri.com