19min.bg

Пред скъсване: стилов психопортрет

 Назаем от SLAVA.BG.


Не само копчетата и шевовете, но и нервите могат да бъдат пред скъсване, както всъщност е изписано на лицето на премиера на тази снимка. Виждате ли сега колко тънко нещо е стиловият психопортрет, който се опитваме да правим? Клишето, че една снимка струва повече от 1000 думи, което не е фотографски лаф, а е взето от речта на виден политик, сякаш е създадено за този "уловуен миг" на Бойко Борисов. Проф. Юлия Кръстева би могла да напише цял трактат, като един от основоположниците на идеята за културата на контекста, на базата на многото неща, които се виждат на снимката.

Една от основните тези на нейната концепция е, че хората разбират (и запаметяват) от детайлите и обстоятелствата много повече, отколкото от чутото или прочетеното. Други учени дават 90% на подсъзнателното срещу 10% на съзнателното възприемане. Вече в епохата на смарт устройствата можем да развием тази идея: паметта на човека е все по-фотографска, оттам и разбирането за хората и за света. Даже става все по-кинематографична с всевъзможните истории и теории, с които изпълват съзнанието ни социалните мрежи. Памет в картинки. Предвестник на една история в картинки. А историята, и тази на хартия, помни най-добре последната случка, последния образ.

Какво виждат хората на снимката на Борисов? Един измъчен човек - гримаси на мъка и отчаяние, с нерви, които са точно толкова пред скъсване, колкото копчетата на ризата му, разкопчана на кокалчетата на китките, понеже явно вече е умаляла.

Един човек, който се чувства неуверен в кожата / облеклото си. Дори да е само, защото сам усеща намачкването на сакото, както и