19min.bg

Представят стоманени рокли в нова изложба

Живко Седларски, известен като „рицаря на стоманените дами“, ще превърне НДК в модно пространство, но вместо модели ще дефилират изящни стоманени скулптури. Освен своеобразен „моден“ старт на есенния културен календар на НДК, събитието символично предшества възобновяването на традиционния Салон на изкуствата, един от престижните фестивали на Двореца, чиято програма с различни жанрове ще посрещне столичани през 2025 година. Изложбата е наречена „Haute couture - Haute soudure“ (Висша мода – Висша заварка) - име само по себе си провокиращо с куража на артиста да покани изяществото на „железен танц“.


Ефирни, смели, оригинални и от метал - това са творенията на Живко Седларски. Скици, рисунки, пластики и скулптури ще оживят пространството на Двореца с онази сила и светлина, която струи само от възторга на мъжа към формата, движението и красотата на жената. „Роклите“ на Седларски са, както породени от възторг, така и будещи такъв. По време на откриването на изложбата ще бъде представена и триезичната книга-албум за Живко Седларски, неслучайно носеща името: Haute soudure,  Zhivko Sedlarski, ART. Живко Седларски е с дълъг творчески път от 1987 година насам. Негови творби стават  притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света. Авторът е пионер с емблематични скулптури, които представят „мода, която не се облича“. Като син на художник, Седларски е захранен с материята на изкуството от ранния си житейски път, но както споделя самият той – живописта не е неговото амплоа.


С времето открива изобилието на скулптурната пластика и развива творчеството си в тази посока. Водеща позиция в произведенията му има Жената като символ, енергия и форма. Интересът към модата е един от характерните белези в изкуството му. Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция. Произведенията може да се видят всеки ден до 28 септември между 11:00 и 19:00 часа на Полуетаж-запад, вход А3, а от 1 до 11 октомври експозицията ще гостува на фестивалния комплекс Варна (НДК-Варна).