19min.bg

Тони Димитрова за скандалите на Бургас и морето

"Мили мои, имате ли повече време?
Искам да разкажа! Моите истории с “Бургас и морето”, ама не за участията ми там, а за нещата, които преживях като част от екипа. Започвам отзад-напред.


Снощи, признавам, не стоях до края! За първи път! Имах си причина. И когато се прибрах, погледнах Фейсбук и не можах да повярвам какво прочетох!
“Бургас и морето беше прекрасна емоция, но разбира се е нагласен!”
Автор - Иван Пенчев - дует “Аморе”
Та това ме провокира да разкажа някои неща тук.


Разбира се, че започнахме дълга и напоителна кореспонденция, ту във Фейсбук,ту на лични! Разбира се, че ги познавам и бях наивна да мисля, че между нас има уважение! Те от години искаха да участват. Един път не им се получи, имаше драма, ама някак беше като бебешко ощипване! Тази година песента им беше приета за участие! Авторите - Светослав Лобошки и Костадин Филипов. Дали защото решиха, че им се полага награда, и че някой им е длъжен, снощи и днес какво ми прочетоха очите, още не мога да го проумея, а аз наистина съм виждала много!


Все едно през мен мина оня ураган отпреди две години, който изкорени стотици дървета. Какви обвинения получи екипа и журито за схеми и нагласени работи, макар написани с много правописни грешки. Използвах целият си словесен ресурс, но когато се включиха негови роднини с грозни обиди, та даже и със закани, че никога няма да спя в техния хотел в Русе, разбрах, че си имам работа с много ниско ниво!


Много хора тук ще ми кажат: “Ама защо се занимаваш? Бъди над тези неща?”, ще отговоря това, терминът “над нещата” е за страхливци! И когато някой лъже и си измисля небивалици, накисвайки много хора, омазвайки всичко по пътя си, за да оправдае своя неуспех, не мога да остана безучастна! Господин Иван Пенчев, (който беше до истерия щастлив, че ще участват на фестивала), сега още по-истерично твърди обратното! И иска да си види резултатите от онлайн гласуването! Разбира се, че ще му бъдат предоставени от екипа! И какво? Ще се зарадва ли като разбере, че се е изложил жестоко! Ще се извини ли на всички, които обвини в корупция? Та той по този начин обиди и наградените участници! Значи и те участват в заверата! Разбира се, че той страхливо изтри поста си, но какво от това? Няколко пъти, ей така, вироглаво му написах да се извини публично! Не го направи и до сега! Аз ще премина и през това, но срамът, който този толкова напорист дует си приши към иначе лъскавите дрехи и имидж, ще стои там винаги като грозна морална кръпка!


Толкова за Пенчев, но продължавам за Пенчовците през годините!


Миналата година, някакво анонимно нищо започна да изпраща по месинджъра на всички хора от гилдията донос, че песен на едно сляпо момиче била вече публикувана и сме нарушавали регламента! И внушаваше на всички, че екипа участва в това нарушение! Беше отвратително да пуснем момичето да си изпее песента на генералната репетиция и после да я извадим от конкурса. Направихме го! Да поясня за всички, че ние няма как да знаем коя песен е публикувана и коя не, защото авторите подписват декларация, че спазват правилата на конкурса. И една анонимна гад ни изправи пред това изпитание.


Пак миналата година, човек от моя екип тогава, с който работихме няколко години, и групата в която започна да работи, без да ме предупреди, се оказа. че готвели песен за конкурса. Защо да ме предупреди ли? Ами аз и още един член от екипа, работехме заедно с него и това е огромен конфликт на интереси! Ако беше казал, аз щях да се оттегля и от подборната комисия, и от екипа за тогава. Защото много държа да спазвам правилата! Но най-лошото е, че и техният продуцент беше в екипа! И са мълчали! Ей тъй, подличко и тихичко! Ако мине! Узнах случайно! Сещате ли се кой вдигна скандалче? Та това щеше да е огромен гаф и нали знаете, че аз щях да го отнеса! И те не дадоха песента! Е, от тогава чакат да спра да пея, че нещо много им преча! Ама не мога да им помогна за сега!


Друг случай: преди няколко години поканихме Ева Найденова в журито! Кой друг, ако не тя! На другият ден Ева, заедно с колегите си трябваше да пее в концерт на местен изпълнител, който имаше песен в конкурса. Какво си е мислел въпросният, но и той като Пенчовците реши, че му се полага първа награда. Да, ама журито, в което беше Ева реши друго. Той получи трето място! И на другият ден се обадиха и уволниха Ева от концерта му, защото не му дала 12, а 9! Стана скандал, разбира се, че аз бях нарочена от същия този, който иначе,ми пишеше преди това, че мечтата му е да пее с мен! Въх, нидей! Че как няма да защитя Ева, бе, Пенчо? Или Георги? Срещу нея да тичаш, не можеш да я стигнеш!
Друг случай, анонимка срещу Светльо Лобошки и песен, изпълнена от Дани Милев! Много красива песен! Ама била открадната от отдавна забравена италианска песен! Кой да души и да разследва? Ма то беше пак драма, пак долно, че какво да е анонимното, освен нищожество? Свалихме песента. Угодихме на анонимното нищожество! Защо ли? Не знам и до ден днешен!


Преди години Кичка Бодурова беше дала песен, да, тя не мина, но кой й беше казал, че съм й дала 0 точки? А не беше така! Стана такъв скандал, такъв обстрел, толкова обиди понесох, такива епитети прочетох от различни хора, че не искам да си спомня, но всъщност, още ми гори душата! (За да не тръгнат поредните простотии, това е минало, отдавна с нея сме заровили томахавките!) И за рециталите, що отнесох, само аз си знам! Все на някой не угодих!


Преди години, авторът на “Детелини” Асен Ошанов беше дал песен,  по музика на Стефан Димитров. Песента не получи награда! И той каза, в някакво интервю, че ще ни съди, защото песента била равна на Детелините! Защо ли и той си мислеше, че наградата му се полага? Отговорих му някъде, че този път детелината му е само с три листа и трябва да го приеме! Дали ме разбра, до ден днешен не знам! Светла му памет! От написаното до тук, дали разбрахте, че аз съм била доста самотна в тези битки! Всички словесни куршуми правеха сърцето ми на решето. За всичко ще разкажа в книгата си без грим и префантосвания! И през всичките тези години  отказвах участия и в петъка  и в съботата, защото Конкурсът беше над всичко! Хвърлях се сама в огъня и вече съм доста опърлена и прогорена! Защо го правех ли? Защото обичам този фестивал както никой друг! През него кой ли не мина, кой ли не се пробва? То не бяха Иван и Андрей, и тогавашните призьори от Мюзик айдъл, още големи музиканти, които казваха, че ще разкарат мухъла, а направиха такива аранжименти, че никой от нас не можа да си познае песента!


Защото те мразеха тези песни, а обичаха парите, които получиха! А всъщност, посредствеността е шумна и нахална! И сега нещо пак му се случва на клетият ни фестивал. Италианци, нещо като нищо, и гледам и се чудя, как никой не разбра, че младите хора ги има, а песни няма! Но песните не се пишат ей така, щото на някой му е скимнало,че трябва да се появи песен на всяка цена! Този талант е даден на малцина! Тази работа не е игра на шикалки и клуб по интереси!
Умните от вас, ще се сетят, че трябва да има епилог!

Някога прочетох книгата на Тина Търнър! Беше написала: “Ако нещо те наранява, сбогувай се с него!”
И коя съм аз да й противореча?", сподели Тони Димитрова.