19min.bg

Тополовград опроверга Ямбол за дебюта на Георги Господинов

Тополовград и Ямбол влязоха в директен спор кой пръв издаде творчество на носителя на наградата „Букър” Георги Господинов, чий възпитаник е той и най-вече – кои са най-важните учители, които са положили основата за днешната световна слава.

Още на 24 май, часове след като международните агенции оповестиха за първата награда „Букър”, която идва в България, от Градската библиотека на Тополовград публикуваха глава на в-к „Сакарско ехо” – един от най-старите вестници, който и до ден-днешен продължава да излиза в общината.

Под факсимилето, което се разпространи мълниеносно в социалната мрежа, потомственият библиотекар Софка Милушева написа, че именно на 1 март 1978 г. вестникът печата първото стихотворение на Георги Господинов. Тогава той е в трети клас и е ученик в тополовградското начално училище с директор Мария Стоянова.

Главата на в-к "Сакарско ехо" от 1 март 1978 г., в която е поместено за пръв път стихотворението "Слънцето и слънчогледа".

Класната му ръководителка е Станка Анадолиева. Именно тя е първата, която вижда таланта и предава стихотворението за слънцето и слънчогледа към рубриката „Детско творчество” във вестника.

В този период от историята на България именно Тополовград е една от люлките на просветата, тъй като в началното, основното и гимназиално образование работят изключителни кадри. Особено голяма е заслугата на директора на гимназията Добри Денков, под чието крило се отглеждат зрелостници, постъпващи във висшите училища в страната с максималния бал.

Това е оригиналното първо стихотоврение на Господинов, поместено през 1978 г. в тополовградския вестник

Защо днес Тополовград се опълчи на Ямбол?

Действително Георги Господинов е роден в Ямбол през 1968 г., но в периода на дебюта му живее и учи в началното училище в Тополовград. Родителите му Господин Георгиев и Радка Балчева живеят със сина си на ул. „Сергиенко”. Къща до къща са с една от най-блестящите преподавателки по български език и литература Пепа Каракашева. Баща му работи в местното АПК, майка му също – на длъжност юрист-консулт.



Това е документът, публикуван от Държавен архив-Ямбол

Дирекция „Архив” в Ямбол вчера публикува в официалната си страница стихотворението „Слънцето и слънчогледа”, като под името Георги Господинов Георгиев, ученик от четвърти А клас, изписа името на ямболското училище „Ат. Кожухаров”. Това просто не е истина, тъй като през 1978 г., откогато е извадката, Господинов е ученик и прави първата си стъпка в поезията именно в Тополовградското начално училище „Св. св. Кирил и Методий”.

От Община Тополовград днес подават и още информация за своя поет. Персонажът дядо Коста, който присъства като един от героите в творчеството му, има прототип. Той е дядото на учителката Пепа Каракашева и е именно съседът на сем. Георгиеви.

Дядо Коста  завел малкия поет след дебюта му в редакцията на в-к „Сакарско ехо”, за да получи хонорар от 4.15 лв. След това, по спомени на майка му Радка, малчуганите от махалата на улица „Сергиенко” били заведени от бъдещата световна звезда в градската сладкарница, където хонорарът бил похарчен до стотинка за пасти и боза.




Източник: flagman.bg