19min.bg

Улица Пиротска

Пиротска е една от централните търговски улици на столицата. Простира се между бул. Княгиня Мария-Луиза до ул. Хисар при Общинска градина Св. Троица, където е задънена. Пресича се с централни улици и основни пътища на София като Княз Борис І, бул. Стефан Стамболов, Цар Самуил, бул. Христо Ботев, Опълченска, бул. Инж. Иван Иванов, бул. Димитър Петков и бул. Константин Величков, както и с Женския пазар и пазара Никола Петков на пресечката с едноименния булевард.
Години наред Пиротска е известна като улицата на имигрантите. Особено в едната й част- тази от Женския пазар към бул. Константин Величков, където основната част от живеещите и работещите са от арабски произход.


В другата си част, след бул. Христо Ботев към Халите, улицата е изцяло пешеходна и много приятна за разходка. В тази част се намират множество магазинчета, както и застаряващият търговски комплекс Малкият ЦУМ, както е по-известен за кореняк софиянците. В края на Пиротска се намират и Централните Хали, които бяха възстановени през 2000 година.